ANDROID

Danes bomo spoznali operacijski sistem Android.

Android je operacijski sistem za pametne telefone, ter ostale prenosne naprave. Zgrajen je na Linuxovem jedru.

Za razvoj Androida je najzaslužnejši Google, ki je ravno v ta namen ustanovil poslovno združenje več podjetij, imenovano Open Handset Alliance (OHA), ter pod svoje okrilje vzel hitro rastoče podjetje Android, Inc. Poslovno združenje so ustanovili oziroma predstavili javnosti 5. novembra 2007 s prizadevanjem skupnega razvoja odprtih standardov na področju telefonije ter ostalih prenosnih naprav, saj poslovno združenje teži k razvoju inovacij na področju mobilne telefonije, ter prenosnih naprav, prav tako pa želi približati te telefone uporabnikom z vedno cenejšimi in boljšimi pametnimi telefoni, ter prenosnimi napravami.

Prednosti:

  • ker je Android odprtokoden, omogoča cenejše in lažje razvijanje programov. Občutno prednost tu občutijo tudi uporabniki, saj so programi za ta operacijski sistem večinoma brezplačni.
  • omogoča cenejše, lažje in hitrejše razvijanje pametnih telefonov (proizvajalcem ni potrebno več razvijati operacijskih sistemov, lahko pa razvijajo posamezne komponente sistema)
  • je enostaven, odziven in omogoča večopravilnost
  • se samodejno sinhronizira z Googlovimi storitvam

Zgradba operacijskega sistema:

  • Aplikacije: Vse te aplikacije so napisane v programskem jeziku Java. Poleg nje se za izdelavo programov uporablja tudi Xml. Aplikacije so sestavljene v Android paket s končnico .”apk.”
    Vsaka aplikacija se požene v svojem Linux procesu. Operacijski sistem požene proces takrat, ko mu je poslana zahteva za izvajanje aplikacije. Ko z izvajanjem aplikacije zaključimo, se proces zapre. To omogoča rabo pomnilnika tudi drugim aplikacijam. Vsak posamezni proces se prevede posebej, kar omogoči izoliranje aplikacij, da delujejo med sabo neodvisno. Vsaki aplikaciji se ob zagonu ustvari tudi lastna identifikacijska koda, kateri se nato dodajo pravice za uporabo strojne opreme.
  • Aplikacijsko ogrodje: V aplikacijskem ogrodju se nahajajo vse sistemske aplikacije, ki se uporabljajo za koordiniranje aplikacij. Te aplikacije so:

– upravljavec aktivnosti

– upravljavec pomnilnika

 – upravljavec lokacij

– upravljavec obvestil

  • Knjižnice: So temeljni del sistema Android. Do njih navaden uporabnik operacijskega sistema ne more dostopati. Uporabljajo jih razvijalci za dostop do strojnih komponent naprave.
  • Prevajalnik: Operacijski sistem Android za prevajanje kod aplikacij do verzije 4.4 uporablja prevajalnik JIT (Just in time compiler). To omogoča prenos aplikacij na več različnih prenosnih naprav, brez ponovnega pisanja izvorne kode. V verziji 4.4 je uvedena možnost vklopa prevajalnika ART (Android Run Time), ki vse aplikacije prevede ob zagonu (AOT).

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja