iOS

V prejšnjem članku smo spoznali operacijski sistem Android, zdaj bomo pa spoznali še en priljubljen operacijski sistem iOS, ki ga uporablja Apple.

iOS (prej iPhone OS) je mobilni operacijski sistem, ki ga je Apple Inc. razvil izključno za svojo strojno opremo. To je operacijski sistem, ki trenutno upravlja številne mobilne naprave podjetja, vključno z napravami iPhone, iPad in iPod Touch. To je drugi najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem po svetu po Androidu.

Domači zaslon: Začetni zaslon, ki ga prikaže SpringBoard, prikazuje ikone aplikacij in priklop na dnu, kjer lahko uporabniki pripnejo najpogosteje uporabljene aplikacije. Začetni zaslon se prikaže vsakič, ko uporabnik odklene napravo ali pritisne na fizični gumb »Domov«, medtem ko je v drugi aplikaciji. Zaslon ima vrstico stanja na vrhu za prikaz podatkov, kot so čas, raven baterije in moč signala. Preostali del zaslona je namenjen trenutni aplikaciji.

V operacijskem sistemu iPhone OS 3 je bil predstavljen Spotlight, ki uporabnikom omogoča iskanje medijev, aplikacij, e-poštnih sporočil, stikov, sporočil, opomnikov, dogodkov v koledarju in podobne vsebine.

Siri: je inteligentni osebni asistent, ki je integriran v iOS. Asistent uporablja glasovne poizvedbe in uporabniški vmesnik za naravni jezik za odgovarjanje na vprašanja, priporočila in izvajanje dejanj s prenosom zahtev na niz internetnih storitev. Programska oprema se z nadaljnjo uporabo prilagaja individualnim jezikovnim navadam uporabnikov, iskanjem in nastavitvam. Vrnjeni rezultati so individualizirani.

Siri podpira širok spekter uporabniških ukazov, vključno z opravljanjem telefonskih dejanj, preverjanjem osnovnih informacij, načrtovanjem dogodkov in opomnikov, ravnanjem z napravami, iskanjem v internetu, navigacijskimi območji, iskanjem informacij o zabavi in ​​lahko sodeluje z aplikacijami, povezanimi z iOS. Z izdajo iOS 10 v letu 2016 je Apple odprl omejen dostop tretjih oseb do Siri, vključno s aplikacijami za pošiljanje sporočil tretjih oseb ter aplikacij za plačila, skupno rabo vožnje in internetne klice. Z izdajo iOS 11 je Apple posodobil Sirijeve glasove za bolj jasne, človeške glasove, zdaj podpira nadaljnja vprašanja in prevajanje jezikov ter dodatne dejavnosti tretjih oseb.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja