Naj telefon postane pripomoček za upravljanje PowerPointove diaprojekcije


Aplikacija PC Remote za Windows Phone omogoča med drugim tudi premikanje PowerPointove diaprojekcije, tako da med predstavitvijo niste priklenjeni za računalnikom.

1. korak: Na Windows Phonu odprite Marketplace in poiščite ter namestite brezplačno aplikacijo PC Remote.
Omenjena aplikacija omogoča tudi nadzorovanje najrazličnejših programov (katerih, glej na uradni spletni strani http://www.pcremoteserver.com/), vendar se bom v tej lekciji osredotočil zgolj na zmožnost nadzorovanja PowerPointove diaprojekcije. Za to obstajajo tudi druge aplikacije, ki imajo tudi nekaj več možnosti, vendar so plačljive, njihove brezplačne inačice pa ponavadi omogočajo premikanje do največ 15 diapozitivov. Take aplikacije obstajajo tudi za pametne telefone z drugim operacijskim sistemom.

2. korak: Da bo aplikacija na telefonu lahko nadzorovala računalnik, bo nanj treba namestiti še en programček.
Na računalniku odprite to spletno stran.
Kliknite na povezavo PC Remote server setup/update in prenesite ter namestite programček na vaš računalnik.

3. korak: Odprite novo nameščeni program.
Če ne želite, da se zažene ob vsakem zagonu operacijskega sistema, odstranite kljukico pri Start automatically when computer starts.
Tukaj vidite tudi IP naslov (IP Adress) računalnika, ki ga boste morali vnesti v aplikaciji na telefonu ob dodajanju računalnika za oddaljeno upravljanje.
Zadeva zna biti nekoliko zoprna, če imate dinamični IP naslov, saj boste morali verjetno večkrat na novo vnesti podatke v aplikaciji, ko se bo IP naslov računalnika spremenil.

4. korak: Programa ne zaprite, saj mora biti vedno zagnan, ko se želite s telefonom povezati na računalnik.
Odprite aplikacijo PC Remote na Windows Phonu in spodaj tapnite na ikono + (add).

5. korak: Vnesite poljubno ime računalnika in IP naslov (ki ga vidite v programu PC Remote Server na računalniku – glejte 3. korak) in potrdite z gumbom Add.
Dodate lahko več računalnikov, ki jih želite oddaljeno nadzirati, vendar mora biti na vseh nameščen in zagnan program PC Remote Server, da jih boste lahko upravljali.
Telefon in računalnik morata biti povezana v isto Wi-Fi omrežje.

6. korak: Ko sta telefon in računalnik uspešno povezana, se vam na računalniku pojavi oblaček, ki sporoča da je povezava uspela, na telefonu pa vidite kontrole za upravljanje računalnika.

7. korak: Na računalniku odprite PowerPointovo predstavitev in pritisnite tipko F5, da se le-ta začne, saj v nasprotnem primeru diaprojekcije ne boste mogli nadzorovati – premikati diapozitivov.
Premikanje diapozitivov s telefonom v aplikaciji PC Remote deluje le, kadar se izvaja celozaslonska diaprojekcija.

8. korak: Zatem na telefonu v aplikaciji tapnite na ikono PowerPoint.
Pokažejo se gumbi za premikanje diapozitivov.

  1. – naslednji diapozitiv
  2. – prejšnji diapozitiv
  3. – prazen črn zaslon (pritisni še enkrat da se diaprojekcija ponovno prikaže)
  4. – prvi diapozitiv
  5. – zadnji diapozitiv

9. korak: Na spodnjem delu zaslona vidite dve ikonimiška in tipkovnica. Če kliknete na katerokoli izmed njih, je to enakovredno, kot bi uporabljali pravo miško na računalniku oz. tipkali po resnični tipkovnici.
Lahko pride do krajšega zamika, ki se opazi zlasti pri uporabi miške.

10. korak: Ko zaključite diaprojekcijo, lahko program PC Remote Server na računalniku zaprete, tako da kliknete na gumb Exit Server, če računalnika s telefonom ne nameravate več nadzorovati. V nasprotnem primeru ga lahko zgolj minimirate s klikom na gumb Minimize.
Morda bo ta lekcija pripomogla, da vaše predstavitve ne bodo tako dolgočasne, kot če bi bili prisiljeni sedeti za računalnikom.
Lahko pa vam olajša delo z drugimi multimedijskimi programi, saj ne boste rabili za računalnik, ko boste želeli na naslednjo skladbo v priljubljenem predvajalniku oz. povečati glasnost … Dovolj bo, da imate pri sebi le svoj Windows Phone in zagnan PC Remote Server na računalniku, ki je povezan v isto brezžično omrežje kot telefon. 🙂

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja