Posnemite namizje z Microsoft Expression Encoder 4


Svoje namizje lahko preprosto posnamete s programom Encoder 4 Screen Capture iz družine izdelkov Microsoft Expression.

1. korak: Odprite stran na tej povezavi: http://www.microsoft.com/expression/try-it/ in kliknite na gumb Download now pri Expression Encoder 4 with SP1.
Prenesite namestitveno datoteko in program namestite. Morda boste pred namestitvijo pozvani, da prenesete in namestite še Microsoft .NET Framework 4 Extended (povezavo za prenos boste dobili v oknu z obvestilom).
Program je enostaven za uporabo in svoje delo opravlja zelo dobro, poleg tega pa vam na koncu ponudi še urejevalnik posnetega videa. Brezplačna verzija omogoča snemanje do največ 10 minut dolgega posnetka.

2. korak: Odprite Start/Vsi programi in v mapi Microsoft Expression poiščite Microsoft Expression Encoder 4 Screen Capture. Odprite ta program, ki omogoča snemanje namizja.

3. korak: Program je precej minimalističen, zgolj linija vodoravnih gumbov.

  • s prvim upravljate zvok (rdeč pomeni snemanje zvoka, črn pa snemanje brez zvoka sistema), poleg se nahaja tudi drsnik za uravnavanje glasnosti snemanja zvoka
  • naslednji vam pride prav, če imate spletno kamero
  • sledi gumb z nastavitvami, kjer si nastavite poljubne nastavitve snemanja
  • predzadnji (od leve proti desni) prikaže projekte, ki ste jih posneli – tukaj lahko tudi spremenite mesto shranjevanja posnetkov
  • z zadnjim pa sprožite snemanje

4. korak: Poglejmo si sedaj kako posneti namizje in video potem pripraviti za običajno uporabo.
Najprej si pripravite okolje za snemanje (odprite potrebne programe itd.).
Kliknite na gumb Record.

5. korak: Sedaj se prikažejo možnosti za nastavljanje območja snemanja.

  • prvi gumb Define capture area omogoča, da program samodejno prilagodi višino in širino snemanja določenemu oknu
  • drugi, Resize selected window to fit the capture area omogoča, da območje, ki ga omejujejo rdeče črte, poljubno raztegnete na polje, ki ga želite posneti
  • lahko pa sami vnesete vrednosti širine (Width) in višine (Height) v slikovnih pikah, za snemanje ali v spustnem seznamu izberete želeno resolucijo

6. korak: Ko ste si nastavili, kateri del zaslona želite posneti, še enkrat kliknite na gumb Record.
Odštevanje se začne in tako vam program nazorno prikaže, kdaj se bo snemanje začelo (to možnost se da v nastavitvah tudi izklopiti).

7. korak: Pod območjem za snemanje, se vam pojavijo kontrole snemanja (pavza, ustavi) in podatki o posnetku. Lahko pa do njih dostopate tudi tako, da odprete pladenj (v desnem delu opravilne vrstice poleg ure) in kliknete na ikono Expression Encoderja 4 Screen Capture.
V primeru, da ste izbrali snemanje celotnega zaslona, vam program pred začetkom pove še, da gumbi za upravljanje snemanja pod območjem ne bodo na voljo in lahko uporabite bližnjice na tipkovnici. Privzete bližnjice(, ki jih v nastavitvah lahko tudi spremenite) so:

  • začetek/pavza – Ctrl + Shift + F11
  • stop – Ctrl + Shift + F12

8. korak: Po končanem snemanju, se prikaže upravljalnik posnetkov (Capture manager). Tukaj boste videli vse projekte, ki ste jih posneli.
Kliknite na gumb predvajaj, če si želite ogledati ustvarjeni posnetek. Če z njim niste zadovoljni, ga lahko zbrišete s klikom na gumb Delete.
V nasprotnem primeru pa bo prav prišel še drugi program, ki se je namestil – Microsoft Expression Encoder 4. Kliknite na gumb Send to Encoder, kjer boste posnetek lahko uredili in ga shranili kot video.

9. korak: Sedaj lahko bolj napredni uporabniki posnetek še uredite (npr. obrežete, dodate še kakšen posnetek, besedilo in še mnogo drugih stvari).
V nadaljevanju lekcije, boste videli še, kako posnetek shranite v video formatu, da ga potem lahko predvajate kjerkoli ali naložite na splet.

10. korak: Kliknite na gumb Encode in počakajte, da se postopek kodiranja videa konča.
Postopek lahko traja zelo dolgo, odvisno od zmogljivosti vašega računalnika in dolžine posnetka.

11. korak: Posnetki se privzeto shranijo v knjižnico Dokumenti/Expression/Expression Encoder/Output in potem je vsak posnetek v svoji mapi z imenom računalnika in datumom ter časom snemanja.
Sedaj si posnetek lahko ogledujem v običajnem predvajalniku ali pa ga naložim na splet ter delim z drugimi.
Če vam je program všeč in bi radi snemali posnetke daljše od 10 minut, lahko kupite licenco za uporabo tega programa.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja