Preprost prenos v sistemu Windows


Kupujete nov računalnik ali boste zgolj ponovno namestili sistem Windows? Ta program vam omogoča prenos datotek in nastavitev v nov računalnik ali na novo nameščeni sistem.

1. korak: Program deluje tudi med različnimi verzijami sistema Windows. V kolikor trenutno uporabljate Windows XP ali Windows Vista in nameravate nadgraditi računalnik na Windows 7 ali pa ga kar zamenjati z novim, si orodje za Preprost prenos lahko prenesete tukaj.
Če že uporabljate Windows 7 in ga želite le ponovno namestiti ali zamenjati računalnik, pa vam programa ni treba posebej nameščati. Odprite Start -> Vsi programi -> Pripomočki -> Sistemska orodja. Preprost prenos v sistemu Windows se nahaja tukaj.
Na starem računalniku ali trenutni namestitvi sistema Windows odprite omenjeni program. Za to dejanje boste verjetno potrebovali skrbniško dovoljenje.

2. korak: Prikaže se okno z dobrodošlico, ki vam pove, da z uporabo tega lahko prenesete naslednje podatke:

 • Uporabniške račune
 • E-pošto
 • Dokumente
 • Slike
 • Glasbo
 • Videoposnetke
 • Priljubljena spletna mesta
 • in drugo

Kliknite na gumb Naprej.

3. korak: Nato morate izbrati, kam želite te podatke shraniti oz. s čim jih boste prenesli v nov računalnik.
Izbirate lahko med:

 • kablom orodja za preprost prenos
 • omrežjem
 • zunanjim trdim diskom ali pogonom USB

Za potrebe lekcije sem izbral slednjo možnost.
Če vas o kateremkoli načinu za prenos zanimajo podrobnejše informacije, kliknite na Kako naj izberem?.

4. korak: Zatem izberite kateri računalnik uporabljate trenutno, saj isto orodje za Preprost prenos v sistemu Windows omogoča izvoz in uvoz datotek in nastavitev.
Ker morate datoteke in nastavitve najprej izvoziti, da jih boste kasneje na novem računalniku ali ponovno nameščenem sistemu Windows lahko uvozili, izberite To je moj stari računalnik.

5. korak: Počakajte, da se zaključi pregled za vašimi podatki v sistemu.
To lahko traja nekaj časa, odvisno od tega, kako velike datoteke imate shranjene na računalniku ter od hitrosti vašega starega računalnika.

6. korak: Po zaključenem pregledu lahko za vsak uporabniški račun posebej, izberete katere datoteke in nastavitve želite prenesti v nov računalnik.
Če nekaterih uporabniških računov ne želite prenesti, preprosto odstranite kljukico pri določenem uporabniškem računu.

7. korak: Ni pa nujno, da prenesete celotne uporabniške račune.
Pri enem izmed računov kliknite na povezavo Po meri in poljubno izberite katere mape in knjižnice želite prenesti.

8. korak: Lahko pa še bolj podrobno izberete katere posamezne datoteke želite prenesti.
Ko imate odprto okence, kjer izbirate med glavnimi mapami in knjižnicami za prenos pri posameznem uporabniškem računu, kliknite na povezavo Dodatno.

9. korak: Odpre se okno Sprememba izbranih možnosti, s katerim lahko tako kot z Raziskovalcem pregledujete vse mape in datoteke na disku ter tiste, ki jih želite prenesti, poljubno označujete s kljukico oz. jim le-to odstranite.
Ko ste izbrali vse pomembne datoteke, ki jih boste še kdaj potrebovali, shranite spremembe in zaprite okno, s klikom na gumb Shrani, desno spodaj.

10. korak: Ko ste z izborom uporabniških računov ter datotek in nastavitev končali, kliknite na gumb Naprej.

11. korak: Preprost prenos v sistemu Windows vam omogoča, da shranjene datoteke in nastavitve tudi ustrezno zavarujete.
Po želji vnesite geslo in ga z vnovičnim vnosom potrdite. Geslo si morate zapomniti, saj ga boste morali vnesti tudi v novem računalniku pri prenosu podatkov. V kolikor gesla ne želite, v polji Geslo in Potrditev gesla ne vnesite ničesar in za nadaljevanje kliknite na gumb Shrani.

12. korak: Sedaj morate datoteko z vašimi podatki in nastavitvami sistema le še shraniti. Izberite zunanji trdi disk oz. USB ključek in kliknite Shrani. Datoteko lahko po želji tudi preimenujete.
Velikost datoteke je odvisna od tega, koliko podatkov (dokumentov, slik, glasbe, videoposnetkov) ste izbrali in kako velike so datoteke.

13. korak: Počakajte, da se shranjevanje datotek in nastavitev konča.
Med tem računalnika ne uporabljajte!
Čas shranjevanja je odvisen od velikosti izbranih datotek za prenos ter hitrosti vašega starega računalnika.
Ko se shranjevanje zaključi in se pri uporabniških računih, ki ste jih izbrali za prenos prikažejo zelene kljukice, kliknite na gumb Naprej.

14. korak: Zatem se prikažejo navodila za nadaljnje ravnanje s pravkar kreirano datoteko z vašimi podatki in nastavitvami.
Priporočam, da si jih preberete. Potem kliknite na gumb Naprej.
Preprost prenos v sistemu Windows sporoči še, da je prenos v tem računalniku končan. Nadaljevati boste morali v novem računalniku. Za zaprtje okna, kliknite na gumb Zapri, desno spodaj.

15. korak: Sedaj lahko ponovno namestite sistem Windows 7 oz. se usedete za nov računalnik.
Vstavite USB pomnilnik v nov računalnik oz. v računalnik z na novo nameščenim sistemom Windows ter odprite, na starem računalniku narejeno, datoteko za prenos.

16. korak: V kolikor ste v 11. koraku nastavili geslo, ga boste sedaj morali vpisati, v nasprotnem primeru pa preskočite na naslednji korak.
Zatem kliknite na gumb Naprej, desno spodaj.

17. korak: Ponovno imate možnost, da izberete katere datoteke in nastavitve želite prenesti v nov računalnik (na voljo so le tiste, ki ste jih izbrali med 6. in 10. korakom).
Če ste jih skrbno izbrali že prej, sedaj preprosto kliknite na gumb Prenesi.
Za pomoč pri ponovnem izboru, pa glejte del lekcije od 6. do 10. koraka.

18. korak: Prenos se začne. Vse kar morate storiti je to, da potrpežljivo počakate, v kolikor ste izbrali veliko količino datotek.

19. korak: Ko se prenos zaključi, vam orodje za Preprost prenos v sistemu Windows, ponudi še možnost ogleda elementov, ki so bili preneseni (Oglejte si, kateri elementi so bili preneseni) ter ponudi seznam programov, ki ste jih imeli nameščene na starem računalniku (Oglejte si seznam programov, ki bi jih morda želeli namestiti v novi računalnik). Pri programih katerih založnik je znan, vam ponudi še povezavo do uradne spletne strani, kjer si program lahko prenesete še v novi računalnik.
Za konec kliknite na gumb Zapri, da zaprete orodje za Preprost prenos v sistemu Windows.
Naj vam ta program olajša prehod na nov računalnik ali zgolj shranjevanje osebnih podatkov pri ponovni namestitvi sistema Windows. 🙂

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja