CDBurnerXP: brezplačen program za zapisovanje CD, DVD, Blu-Ray in HD-DVD medijev

Ste eden izmed tistih, ki še vedno uporabljate nelegalne oziroma “skrekane” programe za zapisovanje optičnih medijev? Dandanes že težko najdemo smiselen razlog, da na to vprašanje odgovorimo pritrdilno. Razlog je v vse večji ponudbi konkurenčnih – brezplačnih programov, ki lahko uspešno nadomestijo plačljive. Plačljivi Nero zagotovo že poznate, čas pa je da spoznate še brezplačni CDBurnerXP – 0 EUR za legalno uporabo tako domačim kot tudi poslovnim uporabnikom, pa še slovensko zna. Sliši se ugodno…

Nero Burning Rom je zagotovo standard na področju zapisovanja optičnih medijev. Marsikdo prisega nanj in program si to tudi zasluži. Obstajajo pa tudi uporabiniki, ki ne potrebujejo tako kompaktnega programskega paketa, ampak želijo (in uporabljajo) le enostavnejše funkcije za zapis različnih medijev, tiskanja ovitkov in podobno.

Namestitev

Program najdete na spletnem naslovu http://cdburnerxp.se/
Med postopkom namestitve velja opozoriti, da ponudi še namestitev RealPlayer-ja. Predlagam, da ga v tem trenutku ne nameščate. Drugače je namestitev brez posebnosti, samo pogumno sledite čarovniku. Manjka samo še zagon programa. Ne pozabite vstaviti poljubnega (praznega) medija.

Uporaba

Program lahko uporabite za:

  • zapis glasbenih (audio) CD-jev (tudi iz datotek formatov: MP3, WAV, OGG, FLAC, WMA, APE, MPC, WV)
  • zapis podatkovnih (datoteke – programi, fotografije, filmi, varnostne kopije)
  • zapis ISO datotek (tudi pretvorba iz formatov NRG in BIN)
  • izbris ponovno zapisljivih medijev
  • izdelavo zagonskih (bootable) medijev

Podprti mediji CD-R/CD-RW/DVD+R/DVD-R/DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM/BD/HD-DVD.

Če si pogledamo še izgled uporabniškega vmesnika pri kreiranju najbolj pogostega podatkovnega medija vidimo (slika spodaj), da je program razdeljen na zgornji del – vaš računalnik in spodnji del – vaš željeni medij. Program deluje po enostavnem sistemu povleci/spusti, s čimer lahko prenesete poljubne mape ali/in datoteke iz vašega računalnika na spodni del programa. Ta predstavlja vaš novi medij z željeno stukturo map in datotek. Verjemite, da se boste hitro počutili domače.

Manjka samo že ukaz da izbrano vsebino zapišemo na medij. Za to kliknemo na gumb “Zapiši”. Odpre se okno kjer izberemo med opcijami

  • “Pusti medij nezaključen” – omogoča nam kasnejše spreminjanje urejanje/dodajanje/ brisanje podatkov na mediju
  • “Zaključi medij” – ne omogoča naknadnega spreminjanje podatkov na mediju
  • napredne nastavitve – za napredne uporabnike, ki vedo kaj počnejo

Za zaključek lahko zaželim samo še : veselo na peko. Tokrat brezplačno.

Komentarji

tim

Zanima me sledeče: Če snemam mp3 si želim, da si komadi sledijo v določenem vrstnem redu oz da jih kasneje lahko premeščam po okusu, pri nerotu to ni mogoče….kaj pa pri tem programu?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja