Google – napredno spletno iskanje

“Če ne obstaja na internetu, potem tudi v resnici ne obstaja” pravijo in resnica ni daleč od tega. Iskanje po internetu dandanes velja za vsakodnevno opravilo vsakega posameznika. Poznate koga, ki ne išče različne informacije (tudi) na internetu? Res težko najdemo koga, ki tega ne počne. Pogosto se pri iskanju na internetu srečamo s težavo, ko najdemo (pre)veliko rezultatov, med katerimi so le redki tisti “pravi”, ki smo želeli najdi. Kakšen je razlog za preveliko število (napačnih) rezultatov in kako iskati boljše in najti boljše rezultate si bomo pogledali v nadaljevanju.

Dobro znanje iskanja po internetu nam omogoča veliko prednost pred drugimi, pa naj bo to pri iskanju boljše cene za nakup nekega produkta, iskanju boljših virov za izdelavo seminarske naloge, iskanju podatkov o določeni osebi ali podjetju,iskanju aktualnih dogodkov, različnih storitev in še bi lahko naštevali. Saj poznate pregovor, da so dobre informacije zlata vredne. Samo najti in uporabiti jih je treba.

Najbolj pogosto iskanje izgleda tako da uporabnik vnese v iskalnik poljuben pojem npr. prenosni računalnik.
Iskalnik bo poiskal vse spletne strani, ki vsebuje obe besedi prenosni in računalnik kjerkoli na spletni strani. Tako izgleda iskanje večine uporabnikov. Želite postati boljši? Če je odgovor da, berite dalje.

Poglejmo si male skrivnosti naprednega iskanja in (čarobne) znake, ki nam to omogočajo.

1. iskanje celotne besedne zveze uporaba “dvojnih narekovajev”

Če želite iskati točno določeno besedo ali več besed v določenem vrstnem redu, brez običajnih izboljšav, kot so popravki črkovanja in sopomenke, uporabite dvojne narekovaje.
Primeri:
“vodi me siva pot”
“prenosni računalnik hp”

2. uporaba znaka minus za izočitev določene besede

Če želite izločiti vse rezultate, ki vključujejo določeno besedo, dodajte pred njo vezaj (-). To je še posebej uporabno za sinonime, na primer če želite ločiti avtomobilsko blagovno znamko Jaguar od živali jaguar.
jaguar hitrost -avto
pasma -“Jack Russell”
panda -site:wikipedia.org

3. uporabe nepoznane beseda pri določeni besedni zvezi – simbol *

Če iščete neznane ali nadomestne izraze, v poizvedbi kot nadomestni znak uporabite zvezdico (*). Če želite najti različice natančno določene besedne zveze ali pomniti besede na sredini besedne zveze, uporabite narekovaje.
“vodi me * pot”
“* izgubljena ne * se nobena”

4. iskanje ena ali druge besede – operator OR

Če želite iskati strani, ki imajo samo eno od več besed, dodajte med besedami OR (z velikimi črkami). Brez operatorja OR bi rezultati obsegali le strani, ki se ujemajo z obema izrazoma. Za isti učinek lahko uporabite med besedami tudi simbol |.
prenosni računalnik HP or Lenovo
olimpijada mesto 2014 OR 2018
“svetovno prvenstvo 2014” OR “olimpijada 2014”

5. iskanje določene datoteke – ukaz filetype:končnica

Če želite iskati samo med datotekami uporabite ukaz filetype in pa končnico datoteke katero želite iskati. Uporabite lahko pdf, doc, ppt, pptx, docx, xls, xlsx, ps, swf in druge.

6. širše iskanje podobnih besed, sopomenk – operator ~

Navadno lahko sopomenke nadomestijo nekatere besede v izvirni poizvedbi. Če želite iskati določeno besedo kot tudi več sopomenk, dodajte neposredno pred besedo znak tilda (~).
~hrana dejstva vključuje rezultate za “prehrana dejstva”

7. iskanje znotraj določene spletne strani – ukaz site:domena

Vključite »site:«, če želite iskati informacije znotraj posameznega spletnega mesta, na primer vse omembe besede »olimpijada« na spletnem mestu časnika Delo.
olimpijada site:delo.si
olimpijada site:.si

8. upoštevanje oziroma določitev številčnega obsega

Če želite prikazati rezultate, ki vsebujejo števila v določenem obsegu, na primer datume, cene in mere, ločite števila z dvema pikama (brez presledka).
fotoaparat 50 €..100 €
zmagovalci svetovnega pokala ..2000
olimpijada mesto 2000..2018

Napredno iskanje omogoča Google iskalnik tudi s pomočjo prilagojenega uporabniškega vmesnika na spodnji spletni povezavi. Našli boste tudi nekaj dodatnih:
http://www.google.ca/advanced_search
Uporabljeni viri: definicije simbolov povzete po Google Help dokumentaciji.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja