Google uporabne brezplačne spletne aplikacije: Gmail, Calendar, Google Docs, Google iskalnik,…

Google je skupni zmagovalec na spletnem področju. To lahko zagotovo trdimo. Na povsem nevsiljen način nam posreduje uporabne in napredne spletne aplikacije prav iz področij, kjer je bilo čutiti praznino (vsaj gledano na ponudbo brezplačnih aplikacij). Tako nam je omogočil brezplačno uporabo vseh aplikacij do katerih lahko dostopamo s skupnim uporabniškim računom: kvaliteten poštni predal Gmail, odličen koledar Google Calendar, objava lastnega foto albuma Picasa Web Albums, pisarniška orodja Google Docs, svetovni zemljevid Google Maps, lastno spletno namizje iGoogle in mnogo drugih, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju.

Začeli bomo na začetku s paradno Googlovo storitvijo…

Google – iskalnik, ki ga mora poznati vsak uporabnik interneta. Bil je prva storitev in osnova za Google-ov razvoj na ostalih področjih spletnih storitev in aplikacij. Omogoča enostavno iskanje po spletnih vsebinah posameznih držav, jezikov ali pa na svetovni ravni. Skorajda res drži izjava “če določene stvari ne najdeš na googlu, ta najbrž ne obstaja”. Omogoča pa vrsto možnosti naprednega načina iskanja vsebin, ki pa ga obdelamo v kakem drugem članku.

Gmail – najbolj razširjena storitev za iskalnikom Google je brezplačni poštni predal, ki nas je že ob samem začetku presenetil z količino prostora (1 GB), ki nam ga je ponujal (sedaj že 7GB in kvoto še povečujejo). Pohvalno. Organizacija Gmaila je odlična, ker nam daje možnost lastne organizacije mailov z uporabo Labels, omogoča nam enostavno komuniciranje z večjo skupino z uporabo logične barvne strukture tako da kljub velikemu številu prejete/poslane pošte ostane pregledem. S pomočjo “Chat” okna nam omogoča v realnem času tekstovni pogovor z ostalimi kontakti (ki imajo googlov uporabniški račun). Da omenim še ostale bombončke: enostavna uporaba tudi s poštnim odjemalcem (Outlook, Mozilla,..), filtri, dobra spam kontrola, različni jeziki, povezava z Google Docs in Calendar, prilagodljivost in še bi lahko nadaljevali. In tudi bomo v naslednjem samostojnem članku.

Google Calendar – kdor si je kadarkoli želel dober elektronski koledar ga je dobil. Google je koledar naredil takega kot bi si ga večina uporabnikov zaželela. Pri upravljanju s časom ustreže tako posamezniku kot tudi skupini uporabnikov (ali celotni organizaciji). Omogoča organizacijo lastnega koledarja, opomnike, vabila na sestanke in druge dogodke, sinhronizacijo z Gmail, Outlookom, ipd. Omogoča tudi kreiranje in upravljanje skupnega koledarja (na nivoju majhne skupine ali celotne organizacije) z možnostjo urejanja in pregledovanja več oseb hkrati. Tudi iz mobilnih telefonov in drugih naprav. Uporaben, enostaven, prilagodljiv, mobilen, povezljiv je nakaj besed katere opisujejo to odlično spletno aplikacijo.

Google Docs – pisarniška zbirka na internetu lahko poimenujemo Google Docs spletno aplikacijo, za katero ne potrebujemo nobene namestitve, nobenega plačila; zahteva je le računalnik, internetna povezava in Google uporabniški račun. Vse v celoti deluje na internetu – aplikacija in datoteke ostanejo tam tudi shranjene. Tako lahko s pomočjo te aplikacije pregledujemo, izdelamo, urejamo, oblikujemo tekstovne dokumente (kot pri Microsoft Word ali OpenOffice Writer), razpredelnice (kot pri Microsoft Excel ali pri OpenOffice Calc) in prezentacije (kot pri Microsoft PowerPoint ali OpenOffice Impress). Prednosti, ki se izkažejo zaradi načina uporabe so prevsem velika mobilnost, ki omogoča dostop do dokumentov iz kateregakoli računalnika, mobilnih naprav, telefona ipd. Za vsak dokument lahko sodelavcem ali prijateljem nastavimo dostopne pravice in s tem skupaj pregledujemo/urejamo željene dokumente. Vredno poizkusiti saj lahko samo veliko pridobite.

Toliko v prvem delu osnovne predstavitve Google spletnih aplikacij. V naslednjem članku si bomo ogledali še Picasa Web Albums, Google Talk, Google Maps, iGoogle in še kaj zanimivega, saj ima Google res veliko in zanimivo ponudbo. MB

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja