Izdelava “BOOT” USB-ja

Dandanes se prenosni mediji kot so CD/DVD manj uporabljajo kot nekoč, s tem pa se tudi zmanjšuje uporaba CD/DVD optičnih bralnikov. USB ključki so zaradi svoje oblike, svojih pomnilniških lastnosti ter cene zelo priljubljeni med ljudmi. Zato vam bom v tem članku predstavil, kako svoj USB pomnilnik uporabiti kot zagonski pogon ISO slik z programom Rufus.


Rufus je enostavno orodje za ustvarjanje zagonskih naprav USB. Zagonska naprava je naprava, ki avtomatsko zažene čarovnika za namestitev. Pogosto se uporablja pri ustvarjanju zagonskih slik Windows, kar potrebujemo za namestitev ali ponovno namestitev operacijskega sistema. Najboljše pri tem programu je to, da je hiter, majhen ter je podprt v številnih jezikih ter je pripravljen takoj po prenosu programa.

Sistemske zahteve Rufus-a so:
– Windows xp ali novejši 32bit/64bit

 

UPORABA:

1. Prenesite program: Prenos Rufus 2.1
2. Priporočeno je, da je USB enota prazna preden nanj naložimo zagonske datoteke.
3. Odprite preneseno .EXE datoteko.
4. Ko se vam program odpre pod napravo izberite svoj USB-ključ (če vam ga ni že sam določil) na katerega želite namestiti .ISO.
5. Določite particijsko shemo in vrsto ciljnega sistema, datotečni sistem ter velikost gruče le v primeru, če stvari dobro poznate.
6. Pri odseku “Možnosti formatiranja” izberemo cd ikono, kjer najdemo svojo .ISO datoteko. Vse ostale nastavitve, če jih ne poznamo, pustimo pri miru.
7. Nato pritisnemo začni ter počakamo da program naloži vse potrebno na USB-ključek.

 

Izdelali ste zagonski USB oziroma “Bootable USB”.

 

Andrej

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja