Kako izbrati enostavno in varno geslo

Ste se vprašali kako varno je vaše geslo za dostop do računalnika, elektronsko pošto, bančne storitve, spletne trgovine, facebook in ostale spletne storitve? Pri geslu vedno želimo izbrati enostavno zapomnljivo in zelo varno geslo, kar pa ne gre skupaj.Tako se zelo pogosto uporabijo imena hišnih ljubljenčkov, datum rojstva in podobna – enostavno uganljiva – gesla.

Pri izbiri gesla je pogosta zahteva za vnos najmanj 8 znakov, ki morajo zadostiti vsaj trem izmed štirih kriterijev: velike črke, male črke, števila in simboli. Tudi če teh zahtev ni je dobrodošlo upoštevati zgornje kriterije.

Priporočila za kreiranje dobrega gesla:
• ne uporabljamo osebnih podatkov (rojstnih datumov, imen, priimkov)
• uporabimo kombinacijo različnih znakov (velike črke, male črke, števila, simboli)
• uporabimo dolžino vsaj osem znakov

Kako upoštevati zgornje tri zahteve in si poleg tega geslo še enostavno zapomniti? Uporabimo lahko sledeč postopek. Določimo sklop dveh besed daljših od osem znakov. Kot primer lahko uporabimo besedi »majhen problem«. Odločimo se zamenjati nekatere črke za podobne znake: a za @, o za 0, e za 3, presledek za _ in vsaka beseda se začne z veliko začetnico. Tako postane naše enostavno zapomnljivo geslo tudi zelo varno »M@jh3n_Pr0bl3m«.
Testiranje moči gesla lahko preverimo na spletni strani http://www.passwordmeter.com, kjer smo z uporabo zgoraj opisanega postopka iz zelo šibkega gesla kreirali zelo močno geslo. Enostavno a ne?

To je le eden izmed načinov izbire gesla – izpostavljen je predvsem zaradi njegove enostavnosti in varnosti, ki bo zagotovo zadostovala večine računalniških uporabnikov. Glede naprednega kreiranja in testiranja vašega gesla lahko uporabite tudi spletno storitev Password Haystack.

MB

Comments Closed