Končnice določenih datotek naj uporablja pravi program

Skoraj vsaka datoteka na računalniku ima v operacijskem sistemu določen program s katerim ga lahko odpremo. Naprimer datoteke s končnico doc – Microsoft Office, odt – OpenOffice, pfd – Adobe Reader, bmp – Slikar (Paint), txt – Beležnica (Notepad), ppt – Power Point, wmv – Windows Media Player, html – poljuben spletni brskalnik in tako dalje. Vsaka izmed povezav (končnica – program) se v osnovi nastavi z namestitvijo programa. S tem dobijo npr. datoteke doc tudi ikono programa Microsoft Word. Kaj pa če sami (nehote seveda) spremenimo povezavo – napačno seveda npr. povezava doc – Windows Media Player ali še več, da zagonskim datotekam s končnico exe določimo da jih odpira določen program!? Težava! Pa se jih naučimo reševati na konkretnem primeru.

Splošno o reševanju težav s povezavo končnica – datoteka

Kako najbolj enostavno vemo ali je povezavo končnica – datoteka pravilno nastavljena?
1. pri datoteki se pojavi ikona programa s katerim jo odpremo
2. dvojni klik odpre datoteko s pravilnim programom

V kolikor zgornji dve trditvi ne valjata se lahko lotimo ročne nastavitve povezave končnica – datoteka. Najbolj enostavna rešitev v tem primeru je, da enostavno sledite spodnjim korakom. Primer je napisan za zamenjavo povezave doc – Microsoft Windows v povezavo doc – OpenOffice Write.

1. Na datoteki – v spodnjem primeru končnica doc – kliknete desni miškin gumb in izberete (Open With) in kliknete (Choose program..)

2. Odpre se vam spisek nameščenih programov – izberite željenega OpenOffice Write. Če želite vedno odpirati z novoizbranim programom spodaj obkljukajte še “Always use the selected program to open this kind of files”

3. Ob potrditvi bo nastavitev veljala za vse datoteke s končnico doc.

Vprašanje uporabnika:

Včeraj sem nameraval inštalirati program ASDF, to je program, s katerim se naučiš slepega desetprstnega tipkanja. Downloaudal sem ga tukaj. Ko sem kliknil tole, se mi je shranilo in odprlo v WinZipu. Tukaj pa je nastal problem. Nisem vedel, kaj moram storiti ter nisem sledil navodilom in sem kar nekaj kliknil. In sicer Open With in sem izbral program Daemon Tools. Ko sem to naredil mi je napisalo, da je nekakšna napaka, oz. da tega ne morem odpreti (v WinZipu je bilo več datotek). Nato sem WinZip zaprl. Naredilo pa se je naslednje, ikona vsakega programa, ki ga imam na računalniku se je spremenila in sicer v ikono programa Daemon Tools, le da je bila ikona manjša. Ko sem poskušal katerega od teh odpreti, mi je napisalo napaka v opravilni vrstici ali pa mi je odprlo naj izberem program, s katerim želim odpreti.
Videl sem, da sem naredil napako in sem odprl Nadzorno ploščo, najprej kliknil Iskanje in odpravljanje težav in mi je napisalo: programa ni mogoče najti. Nato sem poskusil s Preglejte stanje računalnika in kliknil Obnovitev sistema ter dal Odpri obnovitev sistema, pa mi je napisalo, da Obnovitev sistema ni bilo mogoče zagnati.
Mislil sem, da je mogoče narobe to, da imam na računalniku Daemon Tools in zato sem program odstranil. Ni bilo nobene razlike, razen da so izginile ikone, zdaj pa so samo še nekakšni beli listi. Računalnik sem ponovno zagnal in ni bilo sprememb. Tako, da mi ne deluje nič. Nekateri programi delajo, če jih poiščem, pa še to ne vsi. Nemorem jih niti na novo downloaudat, ker mi napiše, da te datoteke ne more najti.
Kaj naj storim? Hvala.

Odgovor uporabniku

Glede na zgoraj napisano predvidevam, da je bila na nek način sprmenjena nastavitev za zagonsko končnico exe ali pa končnico lnk, ki predstavlja povezavo do programa. V tem primeru se lahko preizkusi sledeče:

1. Zaženi Raziskovalca (Explorer) in v meniju zgoraj izberi Orodja (Tools) in klikni na (Folder Options…)
2. Izberi zavihek (File Types) in poišči ali v spisku obstaja zapis za končnico (Extension) EXE
3. v osnovi ta končnica EXE ne bi smela biti na spisku, vendar če se pojavi (samo če se pojavi!), jo izberite in izbrišite (delete) in potrdite, nato pa kliknite gumb (New) napišite končnico EXE in pod Advanced na spisku izberite “Application”.

Preverite ali je sedaj napaka odpravljena.

V kolikor je težava s končnico LNK lahko izvedete enak postopek kot je napisan zgoraj – le da v tretjem koraku poiščete končnico LNK in jo izbrišete, ko dodate novo pa napišete končnico LNK in pod Advanced izberete “Shortcut”.

V kolikor tudi to ne pomaga je potreben poseg v register, kar pa predlagam, da prepustite izkušenejšim računalničarjem. MB

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja