Menjava procesorja pri osebnem računalniku

procesorAli ste se spraševali kako poteka menjava procesorja v osebnem računalniku? V spodnjem članku boste tekstovno in vizualno spoznali postopek, kako se samostojno lotiti menjave, kaj vse potrebujete za to opravilo in kaj ne smete pozabiti pri tem – za koga pretežkem – opravilu. Še vedno naj velja pravilo: če niste prepričani v vaše sposobnosti, se raje obrnite na strokovno računalniško pomoč.

 1. Prepričamo se, da imamo pravi procesor za našo matično ploščo.
 2. Prepričamo se, da imamo vso potrebno orodje, katerega bomo potrebovali: izvijač, termalna pasta, alkohol (po potrebi za čiščenje hladilnega telesa), vate za čiščenje hladilnega telesa.
 3. Ugasnemo in odklopimo računalnik.
 4. Odvijačimo in odstranimo pokrov ohišja. Pri pokončnih ohišjih je potrebno odstraniti tisto stranico, ki je bolj oddaljena od priključkov na zadnji strani.
 5. Odklopimo hladilno telov primeru, da imamo aktivno hladilno telo z ventilatorjem.
 6. Odstranimo hladilno telo. Nekateri hladilniki se odvijačijo, drugi se odpnejo. Priporočamo ogled dokumentacije procesorja v primeru da so nejasnosti v odstranjevanju hladilnega telesa.
 7. Na procesorju in hladilnem telesu odstranimo sledove termalne paste z vato. Pri tem si lahko pomagamo s koncentriranim alkoholom.
 8. Odpnemo procesor iz vodila. Največkrat se to stori z vzvodom zraven vodila.
 9. Vstavimo nov procesor. Pri tem preverimo označene dele, saj je pomembno kako ga obrnemo.
 10. Namestimo termalno pasto na procesor. Pri tem pazimo kako je namestimo, saj pasta vsebuje kovinske delce in lahko povzroči kratek stik. Namestimo jo zgolj na ploščico, ki odvaja toploto – pazimo, da pasta ne bo šla čez rob ko bomo namestili hladilnik.
 11. Namestimo hladilno telo nazaj. Pri tem pazimo, da ga namestimo čim bolj na mesto kjer ga zapnemo, da ne bi razmazali termalno pasto.
 12. Hladilno telo priklopimo, v primeru da ima ventilator za odvajanje toplote. Ta priključek se največkrat nahaja okoli vodila. V primeru, da ga ne najdete, poglejte v dokumentacijo matične plošče.

Komentarji

admin

Lahko napišeš malo več o težavi npr. katero matično ploščo imaš, ali se računalnik prižge ali se pojavi kak zvok in podobno. Predpostavljam, da je bil procesor zamenjan tako kot je potrebno in da so povezane vse komponente.

urko

lep pozdrav prosim za pomoč sem menjal procesor p4 3000ghz vse tk kot je treba,prizgem kompa pa se ne dogaja nic niti zaslon,na temu mi se pa napise no signal. a je kaka veza z biosem??

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja