Namestitev Windows XP z USB ključa

Vsak dan je nekaj novega na tržišču. Podjetja odkrivajo nove načine kako uporabnikom prilagoditi računalniško opremo za vsakdanje potrebe. Lep primer sta dve “novi” vrsti mini domačih računalnikov imenovanih nettop in mini prenosnikov imenovanih netbook. Ceno njihove majhnosti pogosto plačamo z odsotnostjo namestitvene enote CD/DVD. Zaradi tega smo primorani na namestitev operacijskega sistema preko prenosnega diska  (USB ključa ali diska). V prispevku je opisan celoten postopek, kako namestiti operacijski sistem Windows XP.

Primeri nettop-ov in netbook-ov:

Namestitev je preizkušena na nettopu ACER REVO R3610.

Postopek:

Najprej moramo v računalnik z delujočim operacijskim sistemom namestiti program PE Builder. Namestitveno datoteko prenesemo s spletne strani  www.nu2.nu/pebuilder (najnovejša različica je 3.1.10a). Program se privzeto namesti v mapo

(lokalni disk) c:\pebuilder3110a.

Odpremo okno z ukazno vrstico (start / run / cmd)  in vtipkamo naslednje ukaze:

cd c:\pebuilder3110a

md srsp1   (v mapi pebuilder3110a ustvarimo podmapo srsp1)

Sedaj si prenesemo od tukaj in tukaj ramdisk.sys ter setupldr.bin datoteki, ki ju prilepimo v

(lokalni disk) c:\pebuilder3110a\srsp1

Zdaj vstavimo CD z namestitvijo Windows XP . V našem primeru je ima pogon CD/DVD črko E.

Zaženemo program PE Builder. V okencu Source izberemo pot do namestitvenega nosilca (E:\), v okencu Output pustimo privzeto mapo BartPE, v okencu media output pa lahko izberemo None. Custom izpustimo (edino če hočemo dodati še kako funkcijo).  Če namestitveni nosilec vsebuje Windows XP z integriranim drugim paketom popravkov (SP2), kliknemo gumb Plugins. Prikaže se nam seznam, na katerem poskrbimo, da je omogočena (enable Yes) možnost “RpcSS needs to launch DComLaunch Service First – SP2 only”. Nato kliknemo Build in počakamo, da program konča delo. Zdaj končno lahko vstavimo ključek USB in nanj prenesemo prednamestitveno okolje BartPE. To storimo z ukazoma v oknu z ukazno vrstico

cd c:\pebuilder3110a

pe2usb -f H: (tukaj je H: črka, ki pripada ključku)

Program nas opozori, da bomo izgubili vse podatke na ključku. Zmogljivost tega ne sme biti večja od 4 GB, program pe2usb priporoča, naj bo največ 2 GB. Počakajmo, da opravi delo do konca. Nato izvedemo naslednje ukaze:

H: (postavimo se v korensko mapo ključka USB, črko H zamenjamo z dejansko črko ključka)

md i386 (na ključku ustvarimo mapo i386)

xcopy e:\i386\*.* /s/e/f H:\i386\*.* (v mapo prenesemo vsebino imenika i386 na namestitvenem nosilcu Windows XP)

Zdaj je ključek končno pripravljen za namestitev Windows XP na mini prenosniku. Ključek vstavimo v računalnik ter računalnik zaženemo. Podobno kot pri namestitvi Viste poskrbimo (s pritiskom na F12 ali v BIOS-u), da se računalnik zažene s ključka.

Po zagonu se znajdemo v okolju BartPE, ki je okleščena različica okolja Windows XP. Najprej bomo formatirali razdelek C:, na katerega nameravamo namestiti Okna. Uporabimo program DiskPart, ki ga najdemo na menuju Go/System/Storage/DiskPart. Odpre se okno z ukazno vrstico, tja vtipkamo naslednje ukaze:

list disk (seznam vseh “pravih” diskov v sistemu,disk na katerega bomo namestili Okna, bo v našem primeru disk 0)

select disk 0

clean (izbriše celotni disk)

create partition primary (ustvari en primarni razdelek prek celotnega diska)

assign (primarnemu razdelku dodelimo črko C:)

exit (zapustimo program DiskPart)

Zdaj moramo še formatirati primarni razdelek. Ker DiskPart (različica iz Bart PE) tega ne omogoča, moramo uporabiti program A43. Najdemo ga na menuju Go/Programs/A43 File Management Utility. V levem oknu izberemo disk C, ga označimo z desno miško in izberemo ukaz Format… Ko je disk formatiran pogledamo s kakšno črko je označen USB-ključ, ki ga kasneje uporabimo pri kopiranju, nato uporabimo še zadnji ukaz v BartPE. Kliknemo menu Go/Run, vpišemo cmd in odpre se novo okno z ukazno vrstico. Vpišemo:

H:\i386\winnt32.exe /syspart:C: /tempdrive:C: /makelocalsource

(namesto H: uporabimo črko pogona ki smo si jo prej ogledali)

in odpre se pozdravno okno, ki ga pozna vsak, ki je kdaj nameščal Windows XP. Kliknemo Next, sprejmemo določila licenčne pogodbe ter vnesemo licenčni ključ. Izberemo še slovenščino za jezik in področje, nato se prikaže okno, ki nas vpraša, ali hočemo nadgraditi disk v datotečni sistem NTFS. Odgovorimo, naj program preskoči ta korak (“No, skip this step”), saj bo v nasprotnem primeru program formatiral ključek in ne diska v računalniku (tega smo že formatirali z A43). Nato se začne namestitev, ki pa se nenavadno hitro konča in okno programa Setup se zapre. V resnici ni nič narobe, program je skopiral namestitvene datoteke na disk. Zdaj moramo spet zagnati računalnik in odstraniti ključek USB. Po novem zagonu se dokončno začne “prava” namestitev Oken.

A.J.

Komentarji

klf

Imam eno vprašanje, ali lahko z tem orodjem samo popraviš sistem, ki ga že imam nameščenega na računalniku, se pravi ali lahko dostopam do repair konzole.

Hvala.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja