Okužba z Ukash virusom – kaj je, odstranjevanje, varnost

Medijsko je poznan primer virusa Ukash, ki vam zablokira dostop do računalnika z razlogom uporabe in posedovanja nelegalnih vsebin. Od vas zahteva plačilo določenega zneska kot poravnavo nezakonitih dejanj in posledično z možnostjo nadaljnje uporabe vašega računalnika. Sporočilo in onemogočena uporaba računalnika je podkrepljena s tekstom  tekstom Policije in Ministrstva za finance. NE NASEDITE!

Ne pozabite da je celoten virus prevara in tudi plačilo določenega zneska ne pomaga pri rešitvi okužbe. Ob plačilu bodo zadovoljni le prevarantje, ki so virus napisali. Velja omeniti, da je virus ne pozna meja – k nam prišel iz tujine kjer so že pred časom poročali o okužbah. Obstaja kar nekaj različic virusa Ukash, katere so si ime Ukash sposodile od sicer legalne storitve plačevanja na spletu.


SLIKA: Prikaz “slovenskega” virusa Ukash

KAKO STE SE LAHKO OKUŽILI?

Virus s prevaro ste najbolj verjetno dobili z obiskom okužene spletne strani. Vaš računalnik se posledično okuži zaradi varnostnih pomanjkljivosti. Druga možnost je da ste sami zagnali okuženo datoteko, ali pa ste imeli že predhodno okužen računalnik, kar je omogočilo dodatno okužbo.

ODSTRANJEVANJE?

Odstranjevanje virusa je možno na več različnih načinov. Predlagamo vam, da poizkusite s postopkom opisanim na Arnes-ovi spletni strani. V kolikor postopek ne deluje predlagamo, da preizkusite še sledeče:

1. povrnitev (restore) sistema na dan pred pojavitvijo okužbe

2. uporabite offline verzijo Windows Defender-ja, ki jo zaženete iz CD/DVD medija ali USB ključa

3. se obrnete na računalniško pomoč kjer vam lahko strokovno rešijo težavo ne da bi izgubili vaše podatke.

 VARNOST V PRIHODNJE?

Ne pozabite na redno posodabljanje operacijskega sistema in spletnega brskalnika. Uporabite posodobljen protivirusni program. Nenavsezadnje ne pozabite na izvajanje varnostnih kopij pomembnih podatkov – morda je ob taki okužbi primeren čas, da se vprašate “Kaj če izgubim vse podatke na računalniku?”.

 

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja