Omejitev dostopa do spletnih strani na računalniku – datoteka .hosts

Ste kdaj želeli nastaviti blokado dostopa do določenih spletnih strani na vašem domačem računalniku ali pa v podjetju. Eden izmed načinov je ročna nastavitev s pomočjo datoteke hosts v operacijskem sistemu Windows, kar predstavlja hitro alternativo namenskim programom za omejitev dostopa ali pa programom za starševski nadzor nad računalnikom.

Prikaz nadzora bo prikazan v primeru blokade spletne strani facebook.com.

1. Prikaz spletne stran facebook. com v brskalniku pred blokado.

2. Zaženemo Beležnico (Notepad) kot Skrbnik (Admin)

3. Odpremo datoteko hosts na lokaciji C:\windows\system32\drivers\etc\ oziroma %systemroot%\system32\drivers\etc\ in vanjo vpišemo
127.0.0.1                          www.facebook.com

4. Datoteko shranimo in preverimo v brskalniku.

Na ta način lahko onemogočimo poljubno število spletnih strani. To seveda ni najbolj optimalna način za vsako omejevanje dostopa. Za manj vešče uporabnike predlagamo uporabo namenskih programov za omejitev dostopa ali pa se za najprimernejši program obrnite na računalniško pomoč.

Ročno vnašanje in še kaj več nam lahko poenostavi tudi brezplačni program Hosts File Editor.

Komentarji

Zoran Novak

Na linku, ki napoti na Hosts File Editor, se dobi sporočilo:
Pozor: Spletno mesto vsebuje škodljive programe.
Napadalci na spletnem mestu archive.codeplex.com vas bodo morda poskusili zavesti, da bi namestili programe, ki škodljivo vplivajo na brskanje (na primer tako, da spremenijo vašo domačo stran ali na spletnih mestih, ki jih obiščete, prikazujejo dodatne oglase).

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja