Postavite domače brezžično omrežje


V lekciji boste videli, kako si lahko doma kar sami postavite brezžično omrežje oz. Wi-Fi dostopno točko, če predpostavimo, da (že) imate brezžični usmerjevalnik oz. router.

1. korak: Pripravite brezžični usmerjevalnik in v priključek Internet, ki je ponavadi ločen od drugih ali vsaj drugače pobarvan, vtaknite ethernet kabel, drugi konec pa povežite z modemom, ki vam ga je zagotovil internetni ponudnik.
Nato drug ethernet kabel (eden je ponavadi priložen samemu usmerjevalniku) priključite v enega izmed več priključkov, ki so bolj skupaj in navadno označeni s številkami (od 1 do 4 npr.), lahko so označeni tudi z Ethernet. To so priključki za povezavo računalnika z routerjem in ni pomembno v katerega priključite kabel, saj lahko na usmerjevalnik priklopite toliko računalnikov, kolikor takih priključkov ima. Drugi konec tega kabla, pa seveda vtaknite v računalnik. Brezžičnega usmerjevalnika ne pozabite priključiti na napajanje.
Lekcija je prikazana na nastavitvah usmerjevalnika Linksys, podjetja Cisco. V kolikor imate brezžični usmerjevalnik drugega proizvajalca, se lahko uporabniški vmesnik nastavitev razlikuje.

2. korak: Odprite internetni brskalnik in v naslovno vrstico vpišite naslov brezžičnega usmerjevalnika. Ponavadi gre za tak naslov: 192.168.1.1 (npr. pri Linksysovih routerjih)
Le-ta se lahko razlikuje od proizvajalca do proizvajalca naprave. V priloženih navodilih bi moral pisati pravi naslov.

3. korak: Brskalnik nato odpre pojavno okno in zahteva vnos uporabniškega imena in gesla, za prijavo v nastavitve usmerjevalnika.
Privzeto uporabniško ime je admin, prav tako je tudi privzeto geslo admin, na večini naprav. V kolikor prijava ne uspe, glejte priložena navodila.

4. korak: Že takoj na prvi strani (Setup -> Basic Setup), po uspešni prijavi, izberite tip povezave oz. protokol (Internet Setup -> Internet Connection Type), ki ga uporablja vaš telekomunikacijski ponudnik.
Pregled protokolov, ki jih za povezavo v omrežje uporabljajo večji slovenski internetni ponudniki:

  • SiOL -> PPPoE
  • Amis -> PPPoE
  • T-2 -> DHCP

5. korak: Glede na ponudnika in potemtakem izbran protokol, vpišite ustrezne uporabniške podatke, ki ste jih pridobili ob sklenitvi pogodbe s svojim internetnim ponudnikom.
V polje Username vpišite uporabniško ime, v polje Password pa geslo – podatka, ki vam kot uporabniku omogočata dostop do interneta.

6. korak: V razdelku Time Settings v spustnem seznamu Time Zone, izberite še ustrezni časovni pas (GMT+01:00), ki lahko vpliva na pravilno obnašanje brezžičnega usmerjevalnika pri nas.
Obkljukajte tudi opcijo Automatically adjust clock, v kolikor je na voljo.

7. korak: To je načeloma že vse, da se lahko preko usmerjevalnika poveže v svetovni splet in obiščete Računalniško pomoč online. 🙂
Vendar pa priporočam, da si pogledate še nadaljevanje lekcije, kjer je prikazano, kako svojemu brezžičnemu omrežju nastavite poljubno ime in tudi geslo, da se nanj ne more povezati prav vsak, kar je tudi za vas, kot končnega uporabnika tega omrežja, bolj varno.

Izberite Wireless -> Basic Wireless Settings.

8. korak: Če imate na voljo več načinov konfiguracije, pri Configuration View izberite kar Manual. Tako boste preprosto vnesli ustrezne podatke v polja, brez posebnih uporabniških vmesnikov in čarovnikov, ki bi vas vodili skozi nastavitve.
Pri Network Mode izberite Mixed, tako da bodo na voljo vsi načini povezave – za naprave, ki podpirajo starejše standarde, kot tudi tiste novejše naprave.

9. korak: V polje Network Name (SSID) vpišite poljubno ime omrežja. Priporočam, da ne uporabljate šumnikov.
Pod tem imenom, boste videli ime tega brezžičnega omrežja, na vseh napravah s katerimi se boste povezali nanj.

10. korak: Channel Width in Channel pustite na privzetih vrednostih, po vsej verjetnosti Auto.
Tako bo router samodejno izbral najprimernejši kanal za vaše brezžično omrežje.

11. korak: SSID Broadcast naj bo nastavljen na Enable, da bo brezžično omrežje vidno in se boste lahko brez večjih težav povezali nanj iz vseh naprav.
Nastavitve od 8. do trenutnega koraka, nastavite za vse frekvence delovanja usmerjevalnika, v kolikor jih je več. S tem ste nastavili ime brezžičnega omrežja ter način oddajanja brezžične povezave.

12. korak: V istem razdelku Wireless izberite še podkategorijo Wireless Security.

13. korak: V spustnem seznamu Security Mode izberite WPA2 Personal način zaščite omrežja, ki je zelo priporočljiv za domača omrežja.
Nato pa še v polje Passphrase vpišite poljubno geslo, ki ga bo potrebno vpisati ob povezavi v to brezžično omrežje. Omenjeno geslo nima nobene zveze s tistim, ki ga uporabljate za povezavo do interneta in ste si ga nastavili pri svojem internetnem ponudniku.
Tudi to nastavite na vseh kanalih (frekvencah) oddajanja, v kolikor jih vaš router podpira več.

14. korak: Za konec izberite še razdelek Security -> Firewall in se prepričajte, da je požarni zid v razdelku Firewall vklopljen oz. je izbrana možnost Enable pri vseh verzijah internetnega protokola; IPv4 in IPv6.

15. korak: Drugih nastavitev ne spreminjajte, če ne veste čemu so namenjene. Za shranitev vseh nastavitev kliknite še Save Settings na dnu.
Ta zavihek lahko sedaj zaprete, ethernet kabel, ki povezuje router z računalnikom pa izključite iz obeh naprav.

16. korak: Tako, pravkar ste doma postavili lastno brezžično omrežje in ga ustrezno zavarovali.
Sploh ni bilo težko, mar ne? 🙂
Poskusite še vzpostaviti brezžično povezavo in se preko nje povezati v svetovni splet.

Komentarji

Matevž

Zdravo. Predstavitev mi je super, me pa zanima kako bi lahko router popolnoma resetiral? Nameščal sem ga zdaj bi pa rad vse od začetka, ker me mi zdi da je vse pomešan, neko omrežje je nastalo pa mi noče povezat. hvala

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja