Pregled programske opreme za oddaljen dostop

Na tržišču obstaja veliko programske opreme z namenom dostopa do oddaljenih računalnikov. Za uporabo je potrebujete le program in aktivno spletno povezavo – in že boste lahko upravljali poljuben računalnik. Kako izbrati primeren program je odvisno glede na vaše potrebe in zahteve – zagotovo bo odvisno ali ga boste uporabljali za domačo ali poslovno uporabo, ali boste zadovoljni z brezplačnimi rešitvami, ali boste nudili računalniško pomoč uporabnikom, ali uporavljali strežnike, ali izobraževali na daljavo in podobno. Poglejmo si nekaj programskih rešitev.

 

Chrome Remote Desktop
Uradna stran
Brezplačen
Deljenje zaslona je popolnoma brezplačno in deluje na vseh operacijskih sistemih, kjer je inštaliran Chrome spletni brskalnik. Uporabnika morata imeti posnet tudi Chromov dodatek Chrome Remote desktop. Ko želi uporabnik ekran z nekom deliti enostavno drugemu uporabniku pove svojo kodo. Vendar pa ima Chrome Remote desktop še veliko pomankljivosti saj še ne omogoča mnogih pomembnih funkcij: deljenje datotek, chat, pošiljanje ukazov prek tipkovnice, itd.

 

GoToMyPC
Uradna stran
Plačljiv
GoToMyPC je plačljiv program za oddaljen dostop, ki deluje na Windows (98 + ) ter MAC OS X (v10.5 +) platformah. Omogoča nam deljenje datotek ter zaklepanje tipkovnice na oddaljenem računalniku. Omogoča normalno delo z oddaljenim računalnikom kot, da bi sedeli pred njim. Omogoča tudi kopiranje ukazov z enega računalnika na drugega (ctrl +c) ter deljenje tiskalnikov. Letna licenca za en računalnik stane 79€, lahko pa ga preizkusimo tudi v 30 dnevni preizkusni različici.

 

ISL Light
Uradna stran
Plačljiv
ISL Light je plačljiv izdelek slovenskih programerjev, za uporabo katerega ni potrebnih dodatnih inštalacij. Potrebna je registracija na spletnem mestu. Deluje na mobilnih telefonih ter Windows, linux in MAC platformah. Glavna razlika med ISL ter ostalimi programi za oddaljen dostop je da omogoča, da uporabnik, ki nudi podporo uporabniku, ki podporo potrebuje, posreduje kodo za dostop in ne obratno, kar je lahko velika prednost za neuke računalničarje, ki potrebujejo pomoč. Program omogoča: deljenje datotek, deljenje ukazov preko miške in tipkovnice, deljenje tiskalnikov, chat, video ter glasovni klepet. Omogoča tudi zajem le določene aplikacije oz. le dela zaslona, zaklep tipkovnice ter skrivanje slike. Licenca za program stane 339€ ali pa 0.19€ na minuto uporabe. ISL nam omogoča tudi 15 dnevno preizkusno različico.

 

LogMeIn
Uradna stran
Plačljiva in brezplačna različica
LogMeIn je program za oddaljeno pomoč, ki je v okrnjeni različici dostopen tudi brezplačno. Za uporabo se je potrebno registrirati na spletnem mestu ter na računalnik do katerega bomo oddaljeno dostopali posneti program LogMeIn. Brezplačna različica nam tako omogoča odpiranje ter uporabo aplikacij na drugem računalniku ter prižiganje računalnika preko interneta (wake on lan). Omogoča pa tudi uporabo na mobilnih telefonih. Plačljiva različica, ki mimogrede stane približno 55€, pa nam poleg že naštetih funkcij omogoča še ogled slike v HD ločljivosti (če nam povezava do dovoljuje), deljenje datotek ter tiskalnikov, deljenje zaslona z drugimi uporabniki ter izdelavo direktne bljižnice za dostop. Na voljo pa je tudi 21 dnevna preizkusna različica.

 

RealVNC
Uradna stran
Plačljiva in brezplačna različica
RealVNC je v močno oslabljeni različici na voljo zastonj, vendar pa nam brezplačna različica omogoča le oddaljen dostop brez varne (šifrirane) povezave. Program deluje na Windows, Mac, Unix ter Linux OS. Za delovanje je potrebno na en računalnik posneti program RealVNC (server), na drugega pa VNC Viewer (client). Letna licenca stane 24.97€ in omogoča uporabo programa RealVNC Personal, ki pa že omogoča deljenje datotek ter chat in uporablja varno povezavo.

 

Windows Remote Desktop Connection
Wiki stran
Brezplačen
Remote Desktop je program, ki deluje le na Windows operacijskih sistemih saj je že vljučen v inštalacijo le tega. Za uporabo je potreben le vklop opcije oddaljenega dostopa na klientovem računalniku in na drugem računalniku vtipkati IP številko in stvar že deluje. Remote desktop nam omogoča upravljanje z oddaljenim računalnikom, vendar ne omogoča nikakršnega deljenja virov dveh računalnikov.

 

TeamViewer
Uradna stran
Brezplačna in plačljiva različica
TeamViewer je za nekomercialno rabo brezplačen program (licenca za podjetja stane od 499€ naprej). Je eden izmed najbolje poznanih programov, saj je zelo preprost za uporabo. Uporabnik, ki zahteva pomoč tako le zažene program ter svojo kodo posreduje operaterju, ki se poveže na njegov računalnik.

 

UltraVNC
Uradna stran
Brezplačen
Je brezplačen program, ki deluje le na Windows operacijskih sistemih. Omogoča deljenje datotek, nadzor nad računalnikom ter chat in je zelo preprost za uporabo. Omogoča celo kopiranje datotek s pomočjo CTRL-C  CTRL-V ukazov. Pri nudenju oddaljene pomoči pa nam delo močno olajša še dodatek SingleClick, ki ga uporabnik, ki zahteva pomoč le zažene in računalnika sta že povezana.

 

PCHelpWare
Uradna stran
Brezplačen
Je brezplačna alternativa komercialnim programom za računalniki dostop in pomoč preko interneta, njegova osnova je program UltraVNC. Omogoča  prilagoditev izgleda programa, uporabo lastnih logotipov in vsebin, zahtevo pomoči brez nameščanja programa, varno 256 bitno povezavo in veliko drugih dodatkov ki so na voljo pri konkurenčnih plačljivih storitvah.

 

PcAnywhere
Uredna stran
Plačljiv
PCAnywhere je še eden izmed izdelkov za oddaljen dostop. Je plačljiv program in stane približno 220€ na leto. Njegove prednosti se kažejo predvsem pri prilagodljivosti programa (uporabnik si lahko preuredi vse bljižnice itd.) ter pri lahkem preklopu med večimi oddaljenimi računalniki.

 

 

Komentarji

admin

Malo več dela z nastavitvami, bolj špartanski izgled, ampak se ga da usposobit za podporo. Njegov plus pa je možnost legalne brezplačne uporabe programa tudi za poslovne namene.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja