Računalnik dela počasi in podobno…

Samo vprašanje časa je kdaj našemu osebnemu ali pa prenosnemu računalniku začne zmanjkovati moči. Seveda smo za to krivi mi – uporabniki. Ali je to en mesec, pol leta ali pa zdržimo celo nekaj let, kar je že velik uspeh. Razlogov za to je več; lahko jih delimo na popravljive (take, ki jih lahko rešimo brez nove instalacije operacijskega sistema) in nepopravljive, kar pomeni, da je potrebna ponovna instalacija operacijskega sistema in s tem seveda tudi vseh (oz. samo uporabnih!) programov.

Naštejmo nekaj večjih nevarnosti, ki obremenjujeno naš računalnik:

 1. VIRUSI
  Bodite vedno zaščiteni z (posodobljenim!) proti virusnim programom. Virusi so lahko idealen razlog za upočasnjeno delovanje, izgubo podatkov ipd. Torej, če nimate kakega izmed preverjeno dobrih antivirusnih programov – nujno na http://www.avast.com/ in zaščitite svoj računalnik
 2. SPYWARE (TROJANSKI KONJI, KEYLOGGER-JI, REKLAMNI POP-UP-I,…)
  Na kratko povedano je spyware skupina programov, ki nam prikazujejo nezaželena reklamna sporočila, lahko nam kradejo naše podatke, upočasnijo delovanje računalnika, okužijo naše kontakte, ipd. Širijo se ponavadi preko spletnih strani sumljivih vsebin in programov – še posebaj tistih skrekanih, tako da malo pozornosti kaj in kje klikamo ne bo odveč. Predlagam princip boljše preprečiti kot pa zdraviti (še citat v originalu: “bolje spriječiti, nego lječiti”). Dva programa, ki bi ju priporočil sta Lavasoft Ad-Aware http://www.lavasoft.com in Spybot – Search & Destroy http://www.safer-networking.org/en/spybotsd/index.html.
 3. ODVEČNI – NEUPORAB(LJE)NI PROGRAMI V WINDOWSIH
  Velik procent uporabnikov s “počasnim” računalnikom ima fobijo, da morajo instalirati vsak program, ki ga dobijo. Menim sicer da je to ozdravljivo, saj s časom jih večina ugotovi, da je to eden izmed slabih navad s katerimi počasi zategujejo/mo ročno zavoro našega PC-ja. Pri tem predlagam načelo – manj je več – s čimer se poskusite pribljižati idealu, da imate na PCju instalirane samo tiste programe, ki jih tudi uporabljate. Uporabna orodja za preprečevanja: vzdržnost pri “testiranju” vsega kar leze in kar gre; drugače pa je vredno poizkusiti z osnovnim Windowsovim Add/Remove programs…
 4. POZORNOST PRI NAMESTITVI PROGRAMOV
  Delno se navezuje na točko 3, vendar gre za instalacije uporabnih programov, pri katerih je pomembno opozoriti zaradi vse več “dodatkov” ali “bombončkov“, ki nam jih ponujajo zdraven programske opreme in če nismo pozorni si lahko poleg željenega programa namestimo tudi še 2 nezaželjena in še 2 programa za avtomatsko preverjanje ne vem česa. Neumnosti najbrž. To je zelo pogosto pri novo kupljeni opremi (fotoaparat, tipkovnica, grafična kartica, telefon,…).
  Za namestitev programa si raje vzemite minuto več in preberite kaj počnete, kot pa da se počasi a vztrajno “dušite” z t.i. bombončki in dodatki.

Toliko nakratko na katere osnovne zadeve moramo biti pozorni. Tema je zelo aktualna ob poplavi različnih programskih “rešitev”. Bo pa zagotovo kmalu ponovno na našem meniju, da si bolj od blizu pogledamo tako preventivo kot kurativo.

Komentarji

Matjaž Kotnik

Veliko težav z pc sem že rešil z vašimi nasveti, vendar imam kar nenavaden problem z mojim domačim računalnikom. Težava ni za umret, a vseno bi rajši videl, da vse skupaj v redu deluje. Zgleda pa takole, da se mi ekran v celoti ne zapolni z posredovano sliko. Moja privzeta int. stran je siol.com. in ta siol ima desni strani pojavno okno z hitrimi povezavami na vreme, horoskop, servisne strani in ostalo. Tega mi rač. ne prikaže, vendar se kurzor ustavi na vsaki in se pokaže rokica,torej v praznem prostoru. Vse kar je zajeto v tem sivem tonu, tega na zaslonu ni. Uporabljam mozillo in imam naložene vse flash in shokwave playeje,java posodobljena . Problem je tudi pri ostalih spletnih straneh, kjer moraš kaj potrditi ali klikniti, tako da včasih kar malo letam po zaslonu levo in desno.
Zelo bi bil vesel če bi mi vi pomagali to težavo rešiti. Lep pozdrav Matjaž

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja