Razlaga pojmov aplikacija, program, proces, storitev

Pogosto se pri uporabi računalnika srečamo s pojmi aplikacija (angleško application), program, proces (angleško process), storitev (angleško service). Poglejmo si kaj pomenijo in kako so med seboj povezani.

Pojma aplikacija in program lahko uporabimo kot sopomenki, čeprav bi lahko o podrobnostih in razlikah lahko razpravljali. Najbolj pogosto se nahaja na pomnilniku (npr. trdi disk, USB ključ, DVD-ROM), kjer čaka na zagon s strani uporabnika. Primeri programov: Microsoft Office, Skype, operacijski sistemi, Gimp,…

Pojem proces (process) lahko enostavno razložimo kot program, ki se trenutno izvaja na računalniku. Ko poženemo poljuben program se del programa, zagonska datoteka (npr. končnica exe – notepad.exe) prenese v pomnilnik (RAM) in tako postane proces. En program ima lahko tudi več aktivnih procesov (npr. Google Chrome).

Storitev (service) si lahko predstavljamo kot proces, ki se izvaja v ozadju, ponavadi nima vidnega uporabniškega vmesnika in je namenje ko podpora oziroma storitev, ki jo uporabljajo procesi. V kolikor se določena storitev ne izvaja, jo procesi ne morejo koristiti. Storitve s pri Microsoft operacijskem sistemu izvajajo preko procesa svchost.exe (Service Host). Primer uporabe storitve: v kolikor izključimo storitev tiskanja (Print Spooler), proces programa Microsoft Word ne bo mogel uporabljati storitev tiskalnika). Ostali primeri storitev, ki jih uporabljajo operacijski sistemi: storitev brezžičnih omrežij (Wireless Zero Configuration), posodabljanje operacijskega sistema (Windows Update), storitev zvoka (Windows Avdio), avtomatsko zaznavanje priključenih naprav (Plug and Play),… Storitve delujejo na nižjem nivoju operacijskega sistema, zato imajo možnost, da se izvedejo preden se uporabnik prijavi v operacijski sistem, kar pogosto koristijo protivirusni programi, programi za oddaljen dostop in podobni.

Če si želimo podrobneje ogledati kaj se v našem računalniku z operacijskih sistemom Windows dogaja lahko zaženemo Upravitelj Opravil (Task Manager) ali pa prenesemo brezplačni program Process Explorer, ki omogoča še bolj napreden prikaz.

 

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja