Uporaba Google Cloud Print


V lekciji boste spoznali, kako lahko na domači ali službeni tiskalnik s pomočjo Google Cloud Print tiskate od skoraj kjerkoli s skoraj katerekoli naprave.

1. korak: Za začetek boste potrebovali brskalnik Google Chrome in Google račun.

  • Kliknite tukaj, da si boste ogledali lekcijo o prenosu in namestitvi brskalnika Google Chrome.
  • Kliknite tukaj, da odprete stran za ustvarjanje Google računa (če uporabljate Gmail, Google Dokumente ali druge Googlove storitve, ga že imate in lahko uporabite tega).

2. korak: Odprite Google Chrome in potem v zgornjem desnem kotu kliknite na gumb Prilagajajte in nadzirajte Google Chrome. V spustnem meniju izberite Možnosti. Nato pa izberite še Napredne možnosti.
Lahko pa kar prilepite naslednjo povezavo v Google Chrome: chrome://settings/advanced ali uporabite iskanje po nastavitvah.

3. korak: Če ste v Google Cloud Print že prijavljeni, ta korak preskočite.
Na dnu strani z nastavitvami najdete razdelek Google Cloud Print. Kliknite na gumb Prijavite se v Google Cloud Print in na Googlovi spletni strani za prijavo v Google Cloud Print, vpišite svoj Gmail naslov in geslo.

4. korak: Nato pa le še kliknite na gumb Finish printer registration, da bodo v storitev samodejno dodani vsi tiskalniku priključeni na trenutni računalnik.
Kasneje lahko upravljate s tiskalniki in jih npr. tudi odstranite ali daste v skupno rabo.

5. korak: Počakajte, da se dodajanje tiskalnikov zaključi. Ponujena vam je povezava Manage your printers, kjer lahko upravljate svoje tiskalnike.
Do upravljanja tiskalnikov lahko dostopate tudi v nastavitvah Google Chroma (chrome://settings/advanced). V razdelku Google Cloud Print sta sedaj dva gumba – Onemogoči Google Cloud Print in Upravljaj nastavitve tiskanja …

6. korak: Storitev Google Cloud Print je uspešno nastavljena. Sedaj lahko pričnete s tiskanjem.
Trenutno lahko tiskate iz mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android ali iOS ter še nekaterih drugih. Iz katerih naprav in aplikacij je že mogoče za tiskanje uporabiti storitev Google Cloud Print, pa je moč videti na uradni spletni strani. Št. storitev, iz katerih bo omogočeno Googlovo oblačno tiskanje, pa se bo še povečevalo.
Tiskate lahko tudi iz računalnika z brskalnikom Google Chrome in nameščeno aplikacijo Google Mail brez povezave, ki spominja na Googlove aplikacije za mobilne naprave (v nadaljevanju lekcije bo prikazano tiskanje iz te aplikacije).

7. korak: Zgoraj desno kliknite na gumb, prikazan na sliki, da se odpre več možnosti.

8. korak: V spustnem seznamu izberite opcijo Natisni, da natisnete celotno e-poštno sporočilo, dokument (odvisno s katere naprave/aplikacije tiskate in kaj tiskate) …
Če pa želite npr. natisniti priponko e-poštnega sporočila, pa kliknite na povezavo Natisni spodaj, ob priponki, ki jo želite natisniti.

9. korak: Potem se odpre seznam tiskalnikov, ki so bili samodejno dodani v storitev Google Cloud Print. Izberite tistega, na katerega želite izbrano vsebino natisniti.
Izbrani tiskalnik mora biti vključen, prav tako tudi računalnik na katerega je priključen. Računalnik mora biti povezan v splet in imeti storitev Google Cloud Print v Google Chromu nastavljeno in omogočeno.

10. korak: Odpre se stran z nastavitvami tiskanja.
Po želji spremenite nastavitve tiskanja, zatem pa le še kliknite na gumb Print desno zgoraj.

  • Color – izberite Color za barvno tiskanje ali Grayscale za črno-belo.
  • Copies – izberite število kopij, ki jih želite natisniti.
  • Duplex – izberite None v primeru, da želite enostransko tiskanje, za obojestransko pa je v spustnem seznamu na voljo možnost Duplex Printing.
  • Orientation – izberite Portrait za pokočno usmerjenost ali Landscape za ležečo usmerjenost.

Morda nekatere možnosti ne bodo na voljo za vse tiskalnike, saj je to odvisno tudi od tiskalnika samega.

11. korak: Na koncu bi moral iz izbranega tiskalnika priti dokument, ki ste ga na eni izmed naprav dali tiskati od kjerkoli, kjer je bila prisotna internetna povezava. 🙂
V Google Chrome si lahko namestite tudi razširitev, ki omogoča tiskanje skoraj katerihkoli dokumentov iz brskalnika preko storitve Google Cloud Print.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja