WP Fastest Cache navodila za uporabo

V članku bomo predstavili delovanja WordPress vtičnika za predpomnjenje spletnih strani WP Fastest Cache.

WP Fastest Cache je eden izmed najpopularnejših WordPress vtičnikov, ki se uporabljajo za pohitritev delovanja spletnih strani. V članku bomo predstavili kako pravilno nastaviti vtičnik.

Ko je vtičnik nameščen in aktiviran dostopamo do njega preko nadzorne plošče. Večino nastavitev vtičnika bomo urejali na zavihku Settings (nastavitve).

Opis posameznih nastavitev WP Fastest Cache:

  • Cache System – Izberemo vklop ali izklop delovanja predpomnjenja
  • Widget Cache System – Predpomnjenje pripomočkov (premium nastavitev)
  • Preload – Samodejno ustvarjanje predpomnjene celotne spletne strani. Tukaj lahko izberemo ali želimo, da se predpomnjenje avtomatsko izvaja za vse ali samo za določene podstrani.
  • Logged-in Users – Naj se ne prikazuje predpomnjena verzija strani prijavljenim uporabnikom. Smiselno uporabiti, če bo s spletno stranjo upravljajo več uporabnikov, v tem primeru je bolje, da ima vsak svojo predpomnjeno verzijo (obkljukamo če bo ena oseba upravljala s stranjo, sicer pustimo prazno)
  • Mobile – Ne prikazuj predpomnjene strani za namizne računalnike na mobilnih napravah. Smiselno izbrati, če se mobilna in namizna tema bistveno razlikujejo in bi sicer prihajalo do težav pri mobilnih napravah. Če vidimo, da stran brez te nastavitve dobro deluje na mobilnih napravah, potem nastavitve ni potrebno obkljukati.
  • Mobile theme – Izvede predpomnjene mobilne predloge (premium nastavitev)
  • New Post – Avtomatsko izbriše predpomnilnik spletne strani, ko objavimo novo objavo ali podstran. Če to nastavitev ne obkljukamo moramo vsakič, ko izvedemo kakšno spremembo na spletni strani, ročno izbrisati vsebino predpomnilnika.
  • Update post – Podobna nastavitev kot za New post. Vsakič ko objavo ali spletno stran uredimo, se bo predpomnilnik izbrisal in ponastavil.
  • Minify HTML – Izbriše nepotrebne dele v HTML kodi in s tem prihrani na prostoru (npr. presledki, komentarji…). Včasih lahko povzroči težave pri delovanju strani.
  • Minify HTML Plus – Premium naprednejša rešitev
  • Minify CSS – Izbriše nepotrebne dele v CSS kodi
  • Minify CSS Plus – Premium naprednejša rešitev
  • Combine CSS – Združi vse CSS datoteke v eno CSS datoteko in s tem zmanjša število HTTP zahtev
  • Minify Js – Izbriše nepotrebne dele v Javascript kodi, premium rešitev
  • Combine Js – Združi vse Javascript datoteke v eno Js datoteko in s tem zmanjša število HTTP zahtev
  • Combine Js plus – Premium naprednejša rešitev
  • Gzip – Skrči in zmanjša velikost datotek poslanih s strežnika (skrajša čas prenosa med brskalnikom in strežnikom)
  • Browser Caching – Predpomnjenje brskalnika, skrajša čas nalaganja za ponovne obiskovalce strani
  • Disable emojis – Odstrani emojije, ki povzročijo počasnejše nalaganje spletne strani
  • Remove render blocking Javascript – Odstranitev Javascripta, ki blokira upodabljanje (premium nastavitev)
  • Google Fonts – Asinhrono naloži Google fonte (premium nastavitev)
  • Lazy Load – Premium nastavitev za lazy load slik, danes več ni potrebna, ker je lazy loading avtomatsko implementiran v najnovejšo različico WordPress

Smiselne minimalne nastavitve za WP Fastest Cache so označene na zgornji sliki. Možnosti kot je pomanjšanje programske kode po navadi niso potrebne in včasih povzročajo težave, zato niso bile uporabljene. Najbolje je uporabiti minimalne nastavitve in potem preveriti hitrost delovanja strani. Če po implementaciji predpomnilnika, še kdaj spreminjamo stran in se spremembe ne prikažejo na spletni strani je najprej smiselno izprazniti predpomnilnik in ponovno naložiti stran. Načeloma, bi se obnovitev predpomnilnika po spremembah morala narediti avtomatsko, ampak včasih lahko pride do napak in da se prepričamo, da je bila obnovitev narejena, jo lahko naredimo ročno.

Brisanje predpomnilnika lahko naredimo s klikom na zavihek Delete Cache (izbriši predpomnilnik). Druga možnost je, da predpomnilnik izbrišemo v zgornji orodni vrstici WordPress-a.

Zavihka Image optimization in Premium vključujeta Premium nastavitve, za katere je potrebno kupiti plačljivo verzijo vtičnika. Te nastavitve niso potrebne ali pa jih lahko opravimo z uporabo brezplačnih vtičnikov (npr. Smush za optimizacijo slik).

Zavihek Exclude se uporabi, če katera od nastavitve vtičnika povzroči nepravilno delovanje spletne strani. Tukaj lahko določimo, da problematično programsko kodo izključimo iz delovanja predpomnilnika, da ne bo prihajalo do težav.

CDN zavihek se uporabi za nastavljanje Content Delivery Network, ki omogoča hranjenje spletne strani na več strežnikih po svetu in ne samo na enem strežniku. S tem pohitrimo nalaganje spletne strani za uporabnike, ki dostopajo do strani iz tujine. Smiselno uporabiti za spletno stran, če pričakujemo veliko mednarodnega prometa. Če se osredotočamo samo na uporabnike iz države, kjer imamo urejeno spletno gostovanje, potem uporaba CDN ni potrebna.

Zadnji zavihek (DB) se uporablja za optimiziranje baze podatkov. To je premium rešitev, vendar lahko podobno dosežemo z uporabo brezplačnega vtičnika WP-Optimize Plugin.

Na koncu shranimo vse nastavitve, izbrišemo predpomnilnik in osvežimo spletno stran. Preverimo delovanje spletne strani, da se prepričamo, da ne prihaja kje do napak zaradi uporabe predpomnjenja. Zadnji korak je, da naredimo test hitrosti delovanja strani na strani kot je https://gtmetrix.com/.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja