Kako deluje Google Pay

V tem članku bomo opisali kako deluje Google Pay in za kaj ga lahko uporabljamo.

Google Pay je platforma, ki opravlja storitev digitalne denarnice in spletnega plačilnega sistema, ki jo je razvilo podjetje Google, da bi se uporabljala za opravljanje nakupov v aplikacijah in plačila preko Android mobilnih naprav (Tablični računalniki, mobilni telefoni in pametne ure). Google Pay je nastal januarja 2018, ko sta bila združena prejšnji Android Pay in Google Wallet v enotno platformo, ki je dobila ime Google Pay.

Google Pay se lahko uporablja tudi za brezstično plačevanje in celo za peer-to-peer pošiljanje denarja.

Postopek namestitve

Aplikacija je po navadi že prednameščena na Android napravah, lahko pa se prenese preko trgovine Google Play.

– Aplikacijo odpremo in dodamo kreditno ali debetno kartico

– Če prvič uporabljamo aplikacijo kliknemo na zavihek Get started nato izberemo način plačila in fotografijo naše kartice ali pa vnesemo potrebne podatke

– Google bo nato preveril naše podatke s pomočjo SMS-a ali elektronske pošte

– Za plačilo odklenemo telefon in tapnimo, če želimo Google Pay uporabiti na kateremo koli brezkontaknem plačilnem terminalu

Uporaba v trgovinah

– Trgovina mora imeti Google Pay simbol ali simbol brezkontaktnega plačila na brezkontaktnem plačilnem terminalu v bližini blagajne

– Odklenemo telefon in ga zadržimo nad terminalom ter počakamo, da se pojavi klukica ali da slišimo pisk, ki potrjuje transakcijo

Za plačila pod 30€ niti ni potrebno, da odklenemo napravo (samo zaslon mora niti vklopljen). Za plačila nad to vrednostjo pa je iz varnostnih razlogov potrebna dodatna avtentikacija.

Uporaba v aplikacijah

– Odpremo podprto aplikacijo kot je npr. Airbnb

– Pri zaključku nakupa poiščemo in tapnemo gumb nakup s storitvijo Google Pay

– Po navadi bomo morali izbrati katero kartico želimo uporabiti in potrditi njeno trimestno zaščitno številko

Uporaba na spletnih straneh

– Google Pay lahko uporabljamo v vseh popularnih spletnih brskalnikih

– Ob nakupu izdelke na spletnem mestu, ki podpira Google Pay poiščemo gumb za nakup Google Pay

– Po navadi bomo morali izbrati katero kartico želimo uporabiti in potrditi njeno trimestno zaščitno številko

Če na blagajni vidimo polje, v katerem piše “Uporabite izbrane podatke za prihodnje nakupe s tega spletnega mesta” in polje potrdimo, s tem določimo Google Pay kot privzeti način za plačilo. Ko bomo naslednjič kupovali z istega spletnega mesta bomo samo potrdili, da želimo uporabiti že predpomnjene informacije shranjene v Google Pay-u. Zatem bodo vsi potrebni podatki samodejno izpolnjeni.

Google Pay se lahko dodatno uporablja tudi v kombinaciji z različnimi kartami za javni prevoz (avtobusi, železnice, letala) pod pogojem, da podjetje s katerim potujemo podpira uporabo Google Pay-a.

Google Pay se lahko uporablja na vseh modernih Android mobilnih telefonih (OS KitKat 4.4+). Če želimo uporabljati brezstično plačevanje mora naš telefon podpirati NFC in HCE. Podobno velja za uporabo na pametnih urah. Pozanimati se je tudi potrebno če naša banka podpira uporabo Google Pay-a.

Ali je Google Pay varen?

Ko plačujemo v trgovini Google Pay ne deli podatkov naše kartice. Prodajalec prejme edinstveno šifrirano številko, ki se uporabi za namen plačila. Posledično se Google Pay razlikuje od Apple Pay-a v tem, da se žeton za plačilo ne ustvari v varnem čipu na telefonu, temveč v oblaku. Kljub temu, če kdaj izgubimo telefon Google priporoča uporabo aplikacije Find my device, ki nam pomaga ali najti našo napravo ali oddaljeno izbrisati naše podatke, da ne pridejo v roke nepridipravom. Dodatno Google Pay podpira uporabo PIN kode, gesla ali vzorca za avtentikacijo transakcij.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja