Samodejno izklapljanje računalnika

Razlogov za samodejno izklapljanje računalnika je več. Enega izmed njih ste ugotovili sami – pregrevanje računalnika, ki je bolj pogosta težava v vročih poletnih dnevih. Temperaturo računalniških komponent – posebaj procesorja lahko preverite v BIOS-u ali pa v operacijskem sistemu Windows z namenskim programom (npr. SpeedFan). Da ne bi prihajalo do tega svetujemo, da na par mesecev preverite in očistite notranjost računalnika (prašni delci v ventilatorjih, ostalih komponentah, delovanje ventilatorjev – procesor, grafična kartica, ohišje, zračne reže…) s čimer poskrbite za normalno delovanje komponent in hlajenja. Morda bo za boljše hlajenje potrebno dokupiti kak ventilator, zamenjati termalno pasto ali pa malo “odviti” (vaš naviti) procesor – igračkarji že veste za kaj gre. Pazite da je v prostoru z računalnikom primerna temperatura in da ima računalnik okoli sebe dovolj prostora za odvajanje/dovajanje svežega zraka.

Napajalnik – tudi nepravilno delovanje napajalnika lahko povzroči to napako, z zamenjavo napajalnika morda rešite vašo težavo.

Virus – nekateri virusi so razlog za samodejno izklapljanje računalnika, zato s protivirusnim programom preverite ali morda nimate kakega nepovabljenega obiskovalca

Ostalo – ostale možnosti so manj verjetne ampak še vedno ne zanemarljive: kratek stik v računalniku, nepravilno delovanje električnega razdelilnika, vtikača ali električnege omrežja kamor je priklopljen računalnik.

Naj vas še opozorim, da v kolikor nimate izkušenj z vzdrževanjem računalnika, odpravo napake zaupate za to usposobljeni osebi, saj lahko z nestrokovnim delom poškodujete tako komponente računalnika kot tudi sebe.

ZAKLJUČNI PREDLOG: Računalnik prepustite izkušenim serviserjem, medtem pa si sami privoščite kako osvežilno pijačo.

Računalniški pozdrav!

Komentarji

janzy

mene pa zanima,recimo pri igri super street fighter ,mi na polno dela procesor,skoz 100 %,pa mi pol šteka igra,pa pri nobeni drugi igri no tko.a me zanima če je možno da če bi js dokopil 2gb rama,če bi polj bil procesor kaj manj obremenjen,al rami nimajo nobene zveze z procesorjem.lep pozdrav.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja