Varnost računalnika – požarni zid

fw

Ena najbolj osnovnih računalniških zaščit je vsekakor požarni zid (ang. Firewall)

Požarni zid ali firewall je programska ali strojna oprema (za osebno uporabo se uporablja samo požarni zid v smislu programske opreme). Smisel požarnega zidu je ločevanje enega odseka omrežja od drugega. Prvi odsek, kateremu »zaupamo«, zid dovoli dostop do našega računalnika ali pa dovoli dostopanje iz računalnika (programi, ki uporabljajo omrežno povezavo za svoje delovanje kot so Skype, MSN itd.), drugemu odseku, kateremu »ne zaupamo«, pa enostavno blokira dostop do našega računalnika! Zaupanja vredne programe, t.i. izjeme, lahko dodajamo in odstranjujemo sami. V Windows okolju to storimo tako:


1. V Nadzorni plošči (Control panel) -> Sistem in varnost (System and Securety) -> Požarni zid Windows

Na levi strani imamo možnost Dovoli programu ali funkciji mimo požarnega zidu.

Firewall

Odpre se nam okno kjer lahko obkljukamo oz. odkljukamo programe, ki lahko dostopajo do omrežja.

Paziti pa moramo, da ne dovolimo dostop kakšnemu »sumljivemu« programu. Zato je najbolje obdržati prednastavljene nastavitve. Ta požarni zid imamo že priloženega k operacijskem sistemu in ponavadi zadostujejo za potrebe osebnih računalnikov, saj razen manjših »viruskov« nihče ne poskuša vdreti v naš računalnik.

Če pa želite dodatne zaščite pa poznamo tudi dodatne požarne zidove kot so:

Sygate Personal Firewall

Comodo firewall itd.

Bitdefender (antivirusni program – vsebuje požarni zid)

Poznamo pa tudi strojne izvedbe požarnih zidov, ki ločujejo eno omrežje od drugega (za malo naprednejše uporabnike, podjetja). Ločujejo na primer lokalno omrežje(LAN) od svetovnega spleta (WAN). Deluje na enak način kot prej opisan programski požarni zid med uporabnikom (odjemalcem) in omrežjem (strežnikom), samo da tukaj uporabljamo dodatno napravo navadno kar ruter ali switch(stikalo), ki je kombinacija strojnega in programskega požarnega zidu. Take naprave imajo že naloženo programsko opremo, ki omejuje dostopanje.

Požarni zid

Upam, da sem komu malo razširil pogled na računalništvo – računalniško varnost.

Viri: nekaj stvari je prirejenih po www.wikipedia.org

Jan Mrhar

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja