Zaščite fotografij na spletu

Vsaka oseba si pri izdelavi spletne strani, powerpointa ali celo pri urejanju svojega Facebook profila pomaga s slikami iz Googla. Vendar so te slike last nekoga drugega in vas lahko ta oseba celo prijavi za krajo njegove slike. Vsaka slika ima svojo licenco ter avtorsko zaščito.

Avtorska pravica je pravna naprava, ki ustvarjalcu literarnega, umetniškega, glasbenega ali drugega ustvarjalnega dela daje izključno pravico do objave in prodaje tega dela. Lastniki avtorskih pravic imajo pravico nadzorovati reprodukcijo svojega dela, vključno s pravico do plačila za to reprodukcijo. Avtor lahko podeli ali proda te pravice drugim, vključno z izdajatelji ali snemalnimi podjetji.

Avtorske pravice so lastninska pravica. V skladu z zveznim zakonom o avtorskih pravicah iz leta 1976 so fotografije zaščitene z avtorskimi pravicami od trenutka nastanka.

Po navedbah Urada za avtorske pravice v ZDA je lastnik “dela” ponavadi fotograf ali, v nekaterih primerih, delodajalec fotografa. Tudi če oseba, ki na primer fotografira najem fotografa, fotografira, bo lastnik avtorskih pravic na fotografijah, razen če se avtorske pravice na fotografijah prenesejo v pisno in podpisano s strani lastnika avtorskih pravic na drugo osebo. Predmet fotografije na splošno nima nobene zveze z lastništvom avtorskih pravic na fotografiji. Če fotograf ni več živ, se pravice na fotografiji določijo s fotografsko voljo ali prenesejo kot osebno lastnino po veljavnih zakonih meddržavnega nasledstva.

Primeri kršitve avtorskih pravic:

  • Prevzemanje dela drugega kot svojega
  • Kakršna koli manipulacija (vključno z urejanjem), ki ni dovoljena
  • Skeniranje digitalne slike
  • Nalaganje iz spleta

Obstajajo trije razlogi za pridobitev licence za fotografiranje:

  • Plačati davke in nadzorovati svoje finance
  • Za varovanje javnega zdravja in varnosti
  • Za določitev poslovnih ciljev

Najprej morate dobiti licenčno pogodbo o fotografiji, da zagotovite dobro finančno stanje vašega podjetja. Ponudniki, zaposleni, državne / lokalne vlade in stranke morajo vedeti, da je vaše podjetje popolnoma zakonito. Poslovno dovoljenje za fotografijo zagotavlja, da je vaše podjetje popolnoma zakonito in da vam lahko zaupate. Poleg tega omogoča fotografu, da zaprosi za letno davčno napoved, ki potrjuje zakonitost poslovanja.

Da bi bili zakonsko zaščiteni (podjetje bo pod zakonskim nadzorom), je drugi razlog, zakaj morate imeti licenco za fotografijo. Na žalost večina fotografov zanemarja to pravilo. Poleg tega, če nimate licence, vas lahko kaznuje katera koli oblika vlade.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja