Kako odpreti ali posredovati vrata/“porte” na usmerjevalniku

V nekaterih igrah in aplikacijah bo morda treba odpreti eno ali več vrat ali bo pa potrebno  posredovanje vrat na domačem usmerjevalniku. Spodaj so koraki, ki so potrebni pri večini usmerjevalnikov, in dodatna pomoč in predlogi pri odpravljanju težav.

Opozorilo:

Na usmerjevalniku so vrata pogosto zaprta, da preprečite nepooblaščen dostop do domačega omrežja. Odpiranje dodatnih vrat na usmerjevalniku lahko zmanjša splošno varnost vašega omrežja.

Če želite odpreti vrata za dostop do igre ali aplikacije, kot je BitTorrent, se prepričajte, da je to nujno potrebno. V nekaterih primerih je morda požarni zid vašega računalnika ali usmerjevalnik, ki preprečuje dostop. Poskusite začasno onemogočiti požarni zid in se prepričajte, da to ni vzrok za vaše težave.

  1. Če želite posredovati vrata, najprej določite lokalni IP naslov računalnika.
  2. Odprite konfiguracijo usmerjevalnika.
  3. Ko ste v konfiguraciji usmerjevalnika, poiščite nastavitve posredovanja, pogosto v razdelku, kot so Aplikacije in igre ali preusmerjanje vrat (“Port Forward”).
  4. Ko ste na oknu za posredovanje vrat, bi morali videte podoben zaslon kakor na spodnji sliki

Če želite narediti enojno posredovanje vrat, morate izpolniti različna polja.

Najprej je ime aplikacije ime, ki opisuje, katera vrata so, ki jih odpirate. V našem primeru lahko vidite, da ima ta usmerjevalnik spustne menije in prazne polja. Če odpirate običajna vrata, kot je FTP, izbira te možnosti omogoči ta vrata. Vendar morate v večini situacij vnesti ime aplikacije. Na primer, vtipkate ime igre.

Sledijo vrata Externet Port in Internet Port. V obe polji vnesite vrata, ki jih želite odpreti. Če bi na primer odpirali vrata 88, bi v obe polji vnesli 88.

Naslednje kar moramo izbrati je protokol, ki je pogosto lahko TCP, UDP ali oboje. Če niste prepričani katerega točno potrebujete, je naboljše da izberete oba (“Both”). Če nimate opcije izbrati oba, potem naredite enega za UDP in enega za TCP.

Nato moramo nastaviti IP naslov, ki je naslov računalnika ali omrežne naprave.

Ko je vse to vpisano, obkljukajte polje omogočeno  (“Enable”) in shranite nastavitve.

Če vaša aplikacija ali igra potrebuje razpon portov, kot na primer 6112-6119, bi moral vaš umserjevalnik imeti “Port Range forwarding”. Od tukaj naprej sledite korakom, ki smo jih omenili zgoraj, vendar bi namesto posameznih vrat vnesli začetno in končno številko vrat. Če bi na primer morali odpreti vrata 6112-6119, bi vnesli 6112 kot začetna in 6119 kot končna vrata.

Preizkušanje, ali zunanje omrežje lahko vidi nova vrata

Več storitev lahko preizkusi, ali je mogoče videti novo odprta vrata. Predlagamo, da preizkusite Canyouseeme in orodje za preverjanje vrat od Portforwarda.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja