Kako prenesti spletno stran na XAMPP za testiranje in odpravljanje napak?

V članku je predstavljen način lokalnega prenosa spletne strani s pomočjo programa XAMPP.

XAMPP je koristno orodje, ki nam omogoča, da si spletno stran postavimo lokalno na računalniku in jo potem urejamo. To je boljša rešitev kot pa neposredno urejanje na delujoči spletni strani, ker s tem tvegamo, da bi kaj lahko šlo narobe in potem naša spletna stran ne bi bila nekaj časa dostopna za potencialne stranke.

Pridobivanje kopij datotek in baze podatkov

Najprej si morate prenesti XAMPP. Prenesemo ga neposredno z uradne spletne strani in izberemo verzijo, ki je primerna za naš operacijski sistem. Če je bila namestitev programa uspešna bomo videli, da se XAMPP nahaja v C:\xampp. Ko imamo XAMPP vzpostavljen moramo prenesti datoteke in bazo podatkov iz aktivne spletne strani.

Bazo podatkov prenesemo tako, da se vpišemo v phpMyAdmin (Kako se vpišemo je odvisno od našega ponudnika gostovanja spletne strani).

Kliknemo na gumb Export, ustvarimo template s poljubnim imenom in izberemo ustvarjen template. S klikom na gumb Go bomo prenesli kopijo baze podatkov.

Datoteke lahko po navadi prav tako prenesemo preko vmesnika, ki nam ga nudi naš ponudnik gostovanja ali pa uporabimo program FileZilla in se neposredno povežemo na strežnik ter prenesemo datoteke.

Kliknemo na File Manager in izberemo vse datoteke ter kliknemo na gumb Add to archive.

Ko se kopija vseh datotek ustvari, jo prenesemo s strežnika na svoj računalnik.

Dodajanje datotek in baze podatkov v XAMPP

Preneseno zip datoteko prestavimo htdocs mapo, ki se nahaja na C:\xampp\htdocs in datoteke ekstsrahiramo. Sedaj zaženemo XAMPP z dvoklikom na xampp_start.exe in nato odpremo še nadzorno ploščo z dvoklikom na xampp-control.exe (zagonski datoteki se nahajata v mapi xampp).

S klikom na gumb admin se nam odpre vmesnik za phpMyAdmin. S klikom na gumb New ustvarimo novo bazo podatkov in si zapišemo izbrano ime za bazo. Kliknemo na gumb Create, da potrdimo ustvarjanje baze.

Naslednji korak je da dodamo preneseno bazo podatkov v na novo ustvarjeno bazo. Kliknemo na možnost Import in nato Browse ter najdemo preneseno bazo in jo dodamo.

Spodaj desno kliknemo na gumb Go in baza podatkov se bo pričela prenašati. Ko se baza uspešno prenese lahko zavihek phpMyAdmin zapremo.

Povezovanje baze podatkov s spletno stranjo

Zadnji korak je, da se vrnemo v mapo htdocs, kamor smo ekstrahirali datoteke (pot C:\xampp\htdocs) in z desnim klikom odpremo datoteko wp-config.php (Datoteko odpremo s poljubnim programom, v primeru je uporabljen program Brackets).

V bazi je potrebno spremeniti vrednosti DB_NAME, DB_USER in DB_PASSWORD. DB_NAME predstavlja ime naše baze, kot smo ga ustvarili v phpMyAdmin, za DB_USER napišemo root in pri DB_PASS samo pobrišemo obstoječo vrednost ter polje pustimo prazno. Na koncu ne pozabite shraniti spremembe, ki so bile narejene.

Sedaj je spletna stran pripravljena za uporabo lokalno. Odpremo poljubni brskalnik in vpišemo za url localhost ali 127.0.0.1. Če smo vse korake pravilno izvedli se nam bo prikazala spletna stran.

Če nismo prepričani ali stran res deluje lokalno ali nas poveže na aktivno spletno stran lahko izklopimo internet in ponovno povežemo. Če se spletna stran naloži to pomeni, da nam zagotovo naloži spletno stran iz XAMPP-a. Dodaten namig, da stran deluje lokalno je, ker vidimo, da SSL na spletni strani ne obstaja.

Če nas kljub vsemu povezuje na aktivno spletno stran lahko uporabimo program Hosts File Editor. V programu zapišemo IP naslov in ime domene na katero se želimo povezati.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja