8 nasvetov za zaščito računalnika

V članku si lahko preberete osem različnih nasvetov, kako enostavno in učinkovito zaščititi računalnik pred nepridipravi.

Ne glede na to ali uporabljate računalnik za delo ali za osebno uporabo si ga verjetno želite ohraniti varnega in primerno zaščitenega. Ko govorimo o računalniški varnosti je potrebno upoštevati širok razpon različnih groženj, od fizičnih kraj ali poškodb naprave, do oddaljenih vdorov s strani nepridipravov, ki želijo dobiti dostop do zaupnih informacij.

Če želite povečati varnost svoje naprave imate na voljo več ukrepov. Ti ukrepi so odvisni od več dejavnikov. Če imate na napravi zelo občutljive informacije ali menite, da obstaja velika verjetnost, da bo nekdo poskušal vdreti v vašo napravo, boste pripravljeni vložiti več časa in sredstev za boljšo zaščito.

Za povprečnega uporabnika je dovolj, da uvede nekaj preprostih ukrepov s katerimi poskrbimo za boljšo varnost računalnika in njegove vsebine. V članku bomo opisali več preprostih ukrepov, ki so primerni za povprečnega uporabnika in bodo izboljšali vašo varnost in zasebnost.

Redno izvajanje posodobitev operacijskega sistema in ostale programske opreme

Posodobitve programske opreme se pogosto zdijo moteče, vendar so zelo pomembne za pravilno delovanje programov. Poleg tega, da dodajo koristne funkcije, se s posodobitvami tudi krpajo najdene varnostne luknje, ki bi sicer predstavljale ranljivost, katero bi hekerji lahko izkoristili za vdor v računalnik.

Previdna uporaba računalnika in spleta

Zdrava pamet je verjetno najboljša obramba pred različnimi poskusi vdorov v vaš računalniški sistem. Dobro je, da smo sumničavi do nenavadne elektronske pošte ali pa spletnih strani, ki nam obljubljajo hiter zaslužek, če bomo kliknili na neko povezavo. Potreben je samo en napačen klik in že se nam lahko prenese zlonamerna programska kodo, ki ogrozi naš računalnik.

Pomislite dvakrat preden kliknete ali odprete karkoli, kar izgleda nenavadno. Ne zanašajte se na razne filtre, da bodo prestregli zlonamerno pošto in predvsem zaupajte svoji presoji.

Omogočite požarni zid

Požarni zid deluje kot prepreka med računalnikom in omrežjem. Zapre računalniška vrata (‘computer ports’), ki preprečujejo oddaljeno komunikacijo z vašo napravo. Operacijski sistem Windows 10 ima že vključen požarni zid, ko OS namestimo na računalnik. Takšnimi požarni zidovi se imenujejo programski požarni zidovi, poznamo pa tudi strojne programske zide, ki so pogosto vgrajeni v usmerjevalnike (router-je), ki jih uporabljamo na domačem omrežju.

Prilagodite nastavitve brskalnika

Večina brskalnikov ima možnosti s katerimi lahko prilagodimo raven varnosti in zasebnosti. To lahko pomaga, da zmanjšamo tveganje okužbe računalnika z zlonamerno programsko opremo. Vendar so številne možnosti privzeto onemogočene in jih je potrebno spremeniti. Postopki sprememb se razlikujejo med brskalniki. Večinoma moramo najti meni nastavitve in tam razdelek varnost in zasebnost, kjer spremenimo želene možnosti.

Brskalnike lahko dodatno zaščitimo z uporabo podaljškov (extension), kot so uBlock Origin, HTTPS Everywhere in podobno, ki predstavljajo dodaten ukrep za zaščito naše varnosti in zasebnosti.

Namestite protivirusno in protivohunsko programsko opremo

Vsako napravo, ki je povezana na splet, ogrožajo virusi in druge grožnje, katere se lahko preko interneta namestijo na računalnik. Protivirusna programska oprema nam ne more zagotoviti popolne varnosti pred zlonamerno programsko opremo, vendar nam zagotovo pomaga. Na voljo imamo tako brezplačne protivirusne programe, kot tudi plačljive možnosti. Priljubljen protivirusni programi, ki ga lahko uporabljamo brezplačno ali pa plačljivo verzijo z dodatnimi opcijami, je Bitdefender.

Vohunska programska oprema je posebna vrsta zlonamerne programske opreme, ki je zasnovana tako, da na skrivaj okuži računalnik. Takšne okužbe lahko privedejo do kraje občutljivih informacij, katere imamo shranjene na računalniku (npr. dostop do bančnega računa) ali celo do kraje identitete. Najpogostejši tipi teh programov so adware, trojanski konji in sistemski monitorji (keyloggerji). Večina protivirusnih programov že ima dodane filtre za odstranjevanje vohunske programske opreme. Koristen program za zaščito računalnika pred virusi in vohunsko programsko opremo je Malwarebaytes.

Z geslom zaščitite programsko opremo in zaklenite računalnik

Za večino programske opreme do katere dostopamo preko spleta se moramo prijaviti z uporabniškim imenom in geslom. Pomembno je, da ne uporabljamo ista gesla za različne aplikacije. Če uporabljamo isto geslo za vse račune, s tem zelo olajšamo delo nepridipravom, ki želijo dobiti naše podatke. Pomembno je tudi, da uporabimo PIN geslo za zaščito dostopa do operacijskega sistema računalnika.

Ker si je težko zapomniti različna gesla za več računov, je priporočljiva uporaba upravitelja gesel, ki si vsa ta gesla zapomni namesto nas (npr. KeePass, LastPass…). Poleg gesla je učinkovita dodatna raven zaščite še dvofaktorska avtorizacija, ki se po navadi zgodi, ko se prijavimo na spletno mesto ali aplikacijo iz nove ali neprepoznane naprave.

Večina zaščitnih korakov se nanaša na grožnje nepooblaščenega oddaljenega dostopa, vendar ne smemo pozabiti na grožnjo fizične kraje računalnika. Učinkovita zaščita je že omenjena uporaba gesla PIN za prijavo v računalnik. Lahko pa tudi uporabimo posebno ključavnico za prenosne računalnike, kot dodatno zaščito.

Šifrirajte svoje podatke

Podatke, ki se nahajajo na vašem računalniku je vedno vredno primerno zaščititi. To najlažje storimo tako, da podatke zašifriramo. Na voljo je veliko orodij, ki nam pomagajo zašifrirati podatke. Priljubljeni orodji za šifriranje vseh podatkov na računalniku sta VeraCrypt in BitLocker. Prav tako obstajajo ločena orodja, ki so namenjena za šifriranje mobilnih naprav Android in iOS.

Uporabite VPN

Navidezno zasebno omrežje (VPN – Virtual Private Network) je odličen način za povečanje varnosti in zasebnosti pri uporabi spleta. Pri uporabi VPN je ves spletni promet šifriran in poslan preko posredniškega strežnika na ločenem mestu. S tem se prikrije naš IP in se ga nadomesti z drugim IP naslovom, tako da niti naš ponudnik internetnih storitev ne more več spremljati naše dejavnosti na spletu.

Običajno nam VPN omogoča, da izberemo lokacijo strežnika, kar nam omogoča, da dosežemo najhitrejše hitrosti in dostopamo do geo-zaklenjenih vsebin, do katerih sicer iz naše države ne bi imeli dostopa. VPN je prav tako koristen za varno uporabo javnih odprtih Wi-Fi omrežij.

Obstajajo nekateri brezplačni ponudniki VPN storitev, vendar imajo ti potem po navadi omejene možnosti in omejitev prometa. Plačljive VPN storitve večinoma niso drage. Mesečne cene so odvisne od ponudnika in izbranega paketa in so ponekod precej nizke, okoli 3€ na mesec.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja