Kako deluje računalnik?

Danes bomo na preprost način opisali kako deluje računalnik.

Računalnik je stroj sestavljen iz strojne in programske opreme. Podatke sprejema preko vhodne enote (input device) na podlagi navodil, ki jih je dobil in ko te podatke obdela jih pošlje nazaj skozi izhodno napravo (output device).

Vhodne naprave po navadi predstavljajo miška, tipkovnica, optični bralnik ali aplikacije (programska oprema), ki je nameščena na računalniku. Ko računalnik prejme podatke jih obdela centralna procesna enota (CPE ali procesor), skupaj s pomočjo ostalih komponent. Ko bodo podatki do konca obdelani in pripravljeni za uporabo, bodo poslani nazaj preko izhodne naprave, katero po navadi predstavlja monitor, zvočnik, tiskalnik, računalniška vrata (ports)…

Glavne komponente računalnika so:

  • CPU ali centralna procesna enota velja za najpomembnejšo komponento v računalniku. Dela večino operacij, ki omogočajo delovanje računalnika, s predelavo navodil in oddajanjem signalov drugim komponentam. Za procesor pravimo, da predstavlja ‘možgane’ računalnika.
  • RAM ali pomnilnik z naključnim dostopom ali na kratko pomnilnik, je komponenta v kateri se shranjujejo podatki, katere za svoje delovanje potrebuje operacijski sistem in programi, tako da te podatke potem lahko procesor hitro obdela. RAM ni trajni spomin in vse kar je shranjeno na njemu se izbriše, ko izključimo računalnik. Če računalnik dela počasi je ena možna težava, da ima na voljo premalo pomnilnika in je zato počasnejši.
  • Trdi disk je komponenta v kateri se shranjujejo trajni podatki, kot so fotografije, aplikacije, dokumenti in podobno. Danes se še zmeraj večinoma uporabljajo HDD (Hard disk drive) trdi diski, vse bolj pogosti pa postajajo SSD (Solid state drive) diski, ki so veliko hitrejši in bolj zanesljivi. Z uporabo SSD namesto HDD diska lahko občutno pohitrimo delovanje računalnika.
  • Matična plošča je ključna komponenta računalnika. Predstavlja povezovalni element za vse komponente, omogoča jim medsebojno komunikacijo in jim daje energijo za delovanje. Poznamo nekatere komponente, ki ne potrebujejo povezavo z matično ploščo, da bi delovale (npr. Bluetooth ali Wi-Fi), sicer pa vse komponente morajo biti povezane z matično ploščo.
  • Video in zvočne kartica sta dve komponenti, ki uporabniku pomagata pri interakciji z računalnikom. Čeprav je načeloma možno uporabljati računalnik brez zvočne kartice, ga ni mogoče brez video kartice. Zvočna kartica se uporablja predvsem za predvajanje zvoka skozi zvočnik, za pošiljanje slike na zaslon pa se uporablja video kartica. Brez nje bi videli prazen monitor.
  • Omrežni adapter izboljša uporabniško izkušnjo, ker omogoča dostop do interneta, sicer pa ni potreben za delovanje računalnika. Sodobni operacijski sistemi, kot je Windows 10, uporabniku ne bodo ponudili vseh funkcij OS brez internetne povezave.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja