Kako pohitriti star računalnik?

V članku bomo predstavili nekaj enostavnih rešitev s katerimi lahko pohitrite delovanje računalnika.

Pogosta težava s starejšimi računalniki je, da ne delajo več tako hitro in dobro kot so včasih. Do določene mere je to normalno, možno pa je da lahko z nekaj preprostimi spremembami občutno pohitrimo svoj računalnik in ga še naprej uporabljamo.

Sprostite in optimizirajte prostor na trdem disku

Skoraj poln trdi disk bo upočasnil delovanje vašega računalnika. Najprej je pametno zbrisati začasne datoteke, katere ustvari vaš brskalnik, z uporabo brezplačnega programa CCleaner.

Nato odprite nadzorno ploščo in zaženite program za defragmentacijo diska, da utrdite razdrobljene datoteke in mape ter pospešite branje in pisanje na disk. Zaženite še program za preverjanje napak (Error checking), ki pregleda disk  za napačne sektorje in napake v datotečnem sistemu. Če še vedno nimate na voljo dovolj prostora, razmislite o brisanju nepotrebnih datotek in programov. V nadzorni plošči lahko odstranite nezaželene programe.

Pospešite zagon računalnika

Če si lahko privoščite, si kupite SSD trdi disk, ki bo občutno pohitril delovanje računalnika. Uporabite bližnjico CTRL+ALT+ESC, da odprete upravitelja opravil in odprite zavihek zagon. Tam boste videli, kateri programi se avtomatsko zaženejo ob zagonu računalnika. Če opazite, kakšen nepotreben program kliknite nanj in kliknite na Onemogoči.

Povečajte velikost vašega RAM-a

Če imate manj kot 4GB RAM-a nameščenega v računalniku vam naprava zelo verjetno ne bo delala dobro, še posebej če želite opravljati več nalog na enkrat (Brskanje po spletu, pisanje dokumentov, gledanje videoposnetkov…). Smiselno je imeti vsaj 4GB RAM-a oziroma optimalno bi bilo, da imate 8GB RAM-a. To bi moralo biti več kot dovolj za povprečnega uporabnika.

Odstranite zlonamerno programsko opremo

Zlonamerna programska oprema lahko občutno upočasni delovanje računalnika zato je smiselno, da se naredi skeniranje sistema z antivirusnim programom kot je na primer Bitdefender ali Malwarebytes. S tem boste zagotovili, da vaš operacijski sistem nima nameščenih kakšnih virusov ali druge nezaželene programe. Ne pozabite redno posodabljati svoje programe in operacijski sistem. S tem boste zmanjšali verjetnost, da se boste okužili z virusom. Koristno je tudi opravljati redno skeniranje sistema z antivirusnim programom.

Spremenite nastavitve napajanja na visoko zmogljivost

To ni najboljša rešitev, če želite da bo baterija čim dlje držala in ne bo potrebno polniti računalnik. Nastavitve napajanja lahko spremenite tako, da greste na Nadzorno ploščo nato Sistem in varnost ter kliknete na Možnosti napajanja. Tukaj nato kliknete na puščico na desni strani, kjer piše Prikaži dodatne načrte in nato izberete Visoka zmogljivost.

Ponovna namestitev operacijskega sistema Včasih je najboljša rešitev, da preprosto ponovno namestimo operacijski sistem. Vendar pri tem se je potrebno zavedati, da če se odločimo narediti svežo namestitev operacijskega sistema se bodo izbrisali vsi podatki s trdega diska. To pomeni, da če želite nekatere podatke ohraniti jih morate prenesti na varno mesto preden pričnemo z namestitvijo. Najlažji način za ponovno namestitev operacijskega sistema Windows je, da si ustvarite zagonski USB ključ na katerega namestite Windows. Zagonsko sliko Windows lahko brezplačno prenesete z Microsoftove spletne strani, za ustvarjanje zagonskega USB ključa pa uporabite program Rufus.

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja