KeePass – brezplačen program za upravljanje z uporabniškimi imeni in gesli

Ste se že vprašali koliko različnih uporabniških imen in gesel uporabljate? Elektronska pošta, forumi, facebook, službeni računalnik, spletna banka, e-davki, FTP, e-šola, e-davki, Skype,… Tudi če uporabljate povsod enako geslo (kar zna biti zelo nevarno) verjamem, da si je težko zapomniti že sama uporabniška imena. Kaj šele gesla… Spoznali boste brezplačen program, ki vam lahko zelo pomaga.

Kaj ponuja program? Enostavno in varno hranjenje naših podatkov za prijavo na enem mestu in konec z vašimi težavami pri iskanju in občasnemu “uganjevanju” gesel. Tudi v slovenskem jeziku.

Na katerih napravah lahko program uporabim? Najbolj pogosto ga boste uporabili na vašem osebnem računalniku (Windows, Linux, MAC OS X,…) ali pa še bolje na mobilnih napravah – npr. iPad, iPhone, Android, Blackberry, s čimer boste imeli vaša gesla vedno pri roki. Imate ga lahko shranjenega tudi na USB ključu – kot prenosno programsko opremo. Priročno a ne!

Kje dobim program? Brezplačno si primerno različico prenesete s spletne strani http://keepass.info/index.html.

Ali je program varno uporabljati? Dostop do programa z vašimi gesli lahko zaščitite z enim glavnim geslom (lahko tudi dodatno z datoteko s ključem in/ali še z podatki za prijavo v računalnik). Glavno geslo je zaščiteno z 256 bitnim ključem, kar po domače pove, da je zaščita zelo zelo dobra (primerljiva z uporabljenimi rešitvami pri bankah, varnostnih organizacijah,…).

Ideje kako kreirate dobro geslo si lahko preberete v članku Kako izbrati enostavno in varno geslo lahko pa uporabite tudi orodje za kreiranje gesel, ki ga v KeePass najdete v zavihku Tools/Generate password.

Kot lahko vidite v zgornji sliki, ki prikazuje glavno okno programa KeePass, si lahko vse vaše prijavne podatke shranite v posamezne kategorije – naprimer: Elektronska pošta, Prosti čas, Delo ali podobno.

Posamezne prijavne podatke vnesete v izbrano kategorijo –  naziv gesla, naslov spletne strani, uporabniško ime, geslo – pri tem vam prikaže tudi “kvaliteto” ali moč vašega gesla. Če želite napredno uporabo vas KeePass ne bo razočaral saj boste lahko preiskali kar nekaj dodatnih zavihkov za nastavitev posameznega gesla.

In to je v osnovi to. Enostavno a ne? Sedaj si lahko končno za vsako izmed vaših prijavnih podatkov privoščite kvalitetno geslo.

Katere so prednosti programa KeePass, ki jih velja izpostaviti:
– varnost (256-bit)
– brezplačen, odprtokoden program
– prenosljivost
– avtomatski vnos uporabniških podatkov
– generator gesel
– prilagodljivost

Ne pozabite pa nekaj – vašega glavnega gesla za dostop do programa KeePass, kajti brez njega …

MB

 

Comments Closed